18 Октомври, 2013 10:12 37 294 38

По какви критерии се избират гуми

  • гуми-
  • избор-
  • ipsos marketquest-
  • goodyear-
  • dunlop

Едно интересно изследване, проведено от компанията Ipsos MarketQuest по поръчка на марките Goodyear и Dunlop, показва по какви критерии водачите на моторни превозни средства избират автомобилни гуми.

В рамките на изследването мнение по темата са дали 4 200 души, които са си купили гуми през първото полугодие на 2013 година. Анкетираните са от Великобритания, Германия, Италия, Испания и Полша.

Генералното заключение е, че хората обръщат най-голямо внимание на фактора сцепление на гумата с пътната настилка на мокро. 52% от анкетираните са посочили именно този фактор като определящ при избора на гуми.

Другите два основни показателя, на които купувачите на гуми наблягат, са ниското съпротивление на гумата, водещо до икономия на гориво (47%) и ниското ниво на шум (41%).

Указанията на новите етикети, които са задължителни за всички гуми от ноември миналата година, са полезни за 71% от анкетираните, като на същото мнение са малко повече от половината дилъри на гуми в Европа (54%).

Ще припомним, че на въпросните етикети са оказани параметри като съпротивление, сцепление на мокро и ниво на шум. Според експертите от Goodyear и Dunlop новите етикети са особено полезни за клиентите. Сравнете цени тук http://bit.ly/15NILWt


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PROFESIONALISTA

    9 3 Отговор
    Тук е казано по какви критерии ПОВЕЧЕТО купувачи избират гуми, а не по какви ТРЯБВА да се избират гуми. Т.е- едно голямо нищо. Гумите се избират преди всичко по дата на производство и вида на каучука. Всичко останало е второстепенно. А ако си купувате гумен галош втора употреба, тогава единствен фактор е цената. А това че галоша няма нищо общо с гума, е друга тема...

    Коментиран от #2, #5

  • 2 skier

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "PROFESIONALISTA":

    Много говориш и нищо не казваш.
    Иначе в статията е отлична и е казано по какви критерии се избират гумите в Европа, та барем и ние се научим да купуваме нови гуми и да гледаме какво е сцеплението, на не да взимаме пластмасови гуми на по 10 години. Ама пусто нема паре
  • 3 hienata

    6 1 Отговор
    Да кажем ние българите по какви критерии купуваме гуми. Аз си избрах мойте (за Корсата) по следния начин: 1 Парите в джоба.2 DOT 3713. 3 Запознах се с марките гуми и избрах средна хубост (не мн. евтини не и мн. скъпи, все пак това е градска кола) 4 Чак на последно място разгледах етикета и прочетох в нета отзиви за марката и модела , оказаха се (както и очаквах) средна хубост според коментарите. Предстои да разбера от личен опит как са, все пак 63 лв на гума 175/70/13 си е приемлива цена (след отстъпка 25%)
  • 4 Nickname

    7 8 Отговор
    Купувам само гуми втора употреба максимум до 20 лева и ми дреме за хорското мнение

    Коментиран от #6

  • 5 Бай Иван

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "PROFESIONALISTA":

    Професионалиста е абсолютно прав! Най важното е датата на производство и трябва да се гледа,че и в големите центрове за гуми може да ви набутат нови гуми на 2 и повече години. А гума втора употреба за зимата не бих си купил никога.
  • 6 masacre

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "Nickname":

    Поставянето под въпрос сигурността с цел да се спестят 200 или 300 лева поставя и под въпрос не само че залагаме на карта собствения си живот но живота и на тези който се возят в каргията която се движи и вероятността да пострадат и други лица е голяма,все пак по пътя има много каргии не само тази с двадесет левови гуми.Успех и безаварийно!
  • 7 ВИП АМГ

    3 3 Отговор
    Подобни статии, проучвания, класации и темп подобни глупости изобщо не ме интересуват. Купувам каквото си искам и каквото ми харесва
  • 8 nemo 84

    0 5 Отговор
    gleda se koga sa proizvedeni i tova e az li4no si vzeh vsesezoni i taka si karam ve4e vtora godina nqma zime nqma lete kolata e stabilna golf 3

    Коментиран от #20

  • 9 бати батев

    2 2 Отговор
    Както всеки продукт в магазина и гумите трябва да се избират по определени критерии които трябва да са изписани на етикета
  • 10 Ivailo Dinov

    1 2 Отговор
    Ха затова половината коли във София са със Kleber дето са чиста пластмаса :D иначе етикетите са полезни!
  • 11 Мартин 123

    1 2 Отговор
    Критерият е един - цената ! Боли ме шнорхела за етикета .сЕга търся 16ки до 140лв та да видим какви боклуци ще си взема

    Коментиран от #16

  • 12 Пламен Пепелов

    1 2 Отговор
    съпротивление и сцепление не си говорят добре, а относно ква да е гумата, просто следете промоциите, в шкода преди всяка зима пуксат намаления, както и преди лятото(примерно), в мишлен ценита на клебер и гудрич съща са достъпни, да не се получи така, че комшията си е купил тъпа дебица от кауфланд, а аз за същите пари континентал, или за 5,10лв разлика, пак да се получи същата схема
  • 13 Todor Hodjev

    2 2 Отговор
    Мартин123,имам 16 на 140лв,това ми е емеила:[email protected]
  • 14 борислав димов

    2 2 Отговор
    Вжен според мен е индекса за скорост и да има някакъв грайфер.Останалото е умения и много внимание при шофирането.Шум ,сцепление и съпротивление са зависими от пътната настилка ,която в много случаи е отвратителна.
  • 15 Бай Иван

    1 2 Отговор
    Обиновения човечец нищичко не разбира от гуми.И си ги купува на принципа иж миш ти мижиш.
  • 16 hienata

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Мартин 123":

    Колега, поразпитай познатите си дали някой не ползва намаление в "Диана", ако намериш такъв ще си вземеш нормални нови гуми на добра цена. Успех!
  • 17 Shmeker

    2 2 Отговор
    Според мене за зимните гуми трябва да има сцепление на сняг, киша и лед. Тогава ще стане ясно колко са добри гумите.

    Коментиран от #19

  • 18 Иво Кирилов

    0 1 Отговор
    първата снимка с етикета за сцепление и икономичност не е вярна,мирише ми на реклама на Goodyear.проверете сами ако не вярвате на http://www.barzgumve.com/cgi-bin/rshop.pl?dsco=153&cart_id=77352215.153.17591&s_p=gumi
  • 19 Пилотирам Багер

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Shmeker":

    Ако са монтирани на снегомобил - да, иначе е необходимо да имат сцепление и при други условия, като мократа пътна настилка, по всяка вероятност ще е най-често срещана през зимният сезон.

    Коментиран от #32

  • 20 ВИП АМГ

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "nemo 84":

    vsesezona guma?takova jivotno nema.
  • 21 nemo 84

    0 3 Отговор
    ima ima idi pitai v nqkoi serviz s sashtite vsesezoni gumi karat i tirovete na samata guma sa otbelqzani vsi4ki sezoni

    Коментиран от #36

  • 22 Бай Иван

    1 2 Отговор
    Принципно всесезонни гуми има ,но това е уловка на производителя.Не се лъжете защото такава гума работи еднакво лошо и лете изиме защото няма как да се излъже физиката,Зимата гумата трябва да е мека а лятото твърда е как може да стане това с една гума с един материал? Това са гуми създадени да ловят онзи сегмент от хитреци на които не им се дават пари за два комплекта гуми.Аз мисля,че лятото не е толкова претенциозно към гуми та може и по старички ,но годни гуми да се ползват , но зимата трябва да се посреща с добри гуми на не повече от 3-4ри години.

    Коментиран от #24

  • 23 Бай Иван

    1 2 Отговор
    Също така е много опасно да се кара лятото със зимни гуми.Примерно някой си казал ,че зимните му гуми вече са за изхвърляне та поне да изкара лятото с тях. Не правете това защото спирачния път на автомобила с такива гуми в горещите месеци се увеличава двойно и това може да ви коства живота.
  • 24 nemo 84

    0 3 Отговор

    До коментар #22 от "Бай Иван":

    a sigorno i tiradjiite sa ot onezi hitredci deto neim se davat pari a

    Коментиран от #27

  • 25 Marko Totev

    0 2 Отговор
    nemo 84, Говориш невероятни глупости... къде си видял сезони на гумите ?
  • 26 nemo 84

    0 1 Отговор
    zimnata guma ima narisuvana snejinka a vsesezonata guma ima narisuvani slance snejinka kapka i kal ok
  • 27 Бай Иван

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "nemo 84":

    Немо не се прави на умен.Аз работя в сервиз и по цял ден това правим. Зумната гума има снежинка или надпис M+S а има и други индикации.Пак ви казвам такова животно като всесезонна гума на практика няма макар производителите да се опитват да ви баламосват с разни гуми които са предвидени за всякакви условия.А ТИР овете са първите като завали снега които задръстват пътищата защото шоферите им са хитреци та дори и вериги не слагат.
  • 28 ХаХаХа

    1 0 Отговор
    Гумата е важна...но много зависи и от задволанното устройство!
  • 29 nemo 84

    0 1 Отговор
    dali sa za vsqkakvi usloviq ili vsesezoni nee li edno i sashto v vashiq serviz kak im vikate

    Коментиран от #37

  • 30 бати батев

    2 0 Отговор
    Гумите са като салама.Формата му е като на салам,аромата като на салам,дори на етикета му пиши салам,но в него няма месо.Същото е и с гумите
  • 31 бати батев

    1 0 Отговор
    Гумите са като салама.Формата му е като на салам,аромата като на салам,дори на етикета му пиши салам,но в него няма месо.Същото е и с гумите
  • 32 Shmeker

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Пилотирам Багер":

    Аз говорех за това, че е необходимо освен за мокро, съпротивление и шум да има още и за сцепление на сняг, киша и лед. Че то има летни дет държат по-добре от зимните на мокро - клас А, а зимна клас А НЯМА към момента.
  • 33 Симеон Тасев

    0 3 Отговор
    кой купува нови гуми за да се интересува
  • 34 EMSKI

    2 0 Отговор
    Аз съм от южен град,снега при нас се задържа максимум 5-6 дни.Карам само със така наречените "всесезонни " гуми,но само нови!!! Карам ги 3 години ,и ги сменям пак с нови...никога не съм имал проблеми на пътя заради гумите.Нека не прозвучи като реклама,но гумите които ползвам са VREDESTEIN QUATRAC 3. Разумно каране,съобразяване с пътната обстановка и нови гуми-това е разковничето на спокойното шофиране!!!
  • 35 Митко Демирев

    2 0 Отговор
    Всички които се интересуват от така наречените всезонни гуми, мога да им предложа да прочетат материала на AUTO BILD брой 368 (17 октомври 2013г.)
    Аз лично никога не съм карал с такива гуми и не мога да изкажа мнение. Ние Българите сме малко недоверчиви към такъв тип гуми, но истината е че както технологията напредва така и всичко останало, та в този ред на мисли и производителите на гуми също влагат доста мозък и технологии за да направят такъв тип гуми.
  • 36 ВИП АМГ

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "nemo 84":

    vsesezonata guma ne e dobra nito zime nito lete.
  • 37 Николай Николов

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "nemo 84":

    s sashtite , v vashiq - хем на маймуница , хем неграмотно.
  • 38 Zdrawko Sashew

    0 0 Отговор
    най-важния фактор е, в гумата да има достатъчно въздух. Щото иначе се вдига нивото на шума и съпротивлението (и спада сметката)