Last news in Fakti

26 Юни, 2023 15:48 1 844 3

Lucid ще задвижва новите Aston Martin-и

  • aston martin-
  • lucid-
  • задвижване-
  • електромотори

Двете компании са сключили сделка за партньорство

Lucid ще задвижва новите Aston Martin-и - 1

Aston Martin обединява сили с Lucid за електрическото бъдеще на британския производител. Марката, която стои зад легендарни спортни коли ще използва технологии и електрически системи за задвижване на новопоявилата се компания Lucid. Договорът е сключен за следващите 5 години, а Aston Martin ще инвестира над 2 милиарда евро в стратегията си за развитие “Racing. Green.”.

Шефът на Aston Martin Лорънс Строл казва, че инженерите ще направят нещо повече от това просто да заимстват технологията на Lucid, тъй като целта е да адаптират технологията към "стратегията на марката за ултралуксозен автомобил с висока производителност". За сравнение Air Sapphire разполага с тримоторна конфигурация с комбинирана мощност над 1200 конски сили за ускорение от 0 до 100 км/ч за по-малко от две секунди и максимална скорост над 200 км/ч.

Според Reuters Lucid получава 3,7% дял в Aston Marin, който ще извърши поетапни парични плащания към Lucid в размер на около 230 млн. евро. Говорейки за акционери, само през миналия месец китайският автомобилен гигант Geely увеличи повече от два пъти дела си в Aston Martin, достигайки 17%. Мерцедес също пое ангажимент да увеличи дела си до 20 процента до края на 2023 г.

В тази връзка новоподписаната сделка с Lucid няма да спре отделното споразумение на Aston Martin с Mercedes. Всъщност в същото съобщение за пресата, публикувано днес, се споменава, че партньорството с германската луксозна марка ще продължи, предоставяйки на британците достъп до технологии, които ще използват за бъдещи автомобили с двигатели с вътрешно горене, но също така и за хибриди и електромобили.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българина

    9 0 Отговор
    както винаги скъпите марки ти продават опаковката, вътрешното някой китаец трябва да го сглоби
  • 2 Оффффф

    5 1 Отговор
    Факти: "...с тримоторна конфигурация с комбинирана мощност над 1200 конски сили за ускорение от 0 до 100 км/ч за по-малко от две секунди и максимална скорост над 200 км/ч."

    Факти: "44-годишен Aston Martin вдигна 330км/ч
    44-годишен Aston Martin вдигна 330км/ч
    През 1979 година Aston Martin показва необикновен проект за суперкола, която трябва да подобри всякакви рекорди и да премине границата от 200 мили/час..."

    Чудя се за какво са ми тези 1200 кс "електрическа мощност" ...

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.