30 Октомври, 2013 10:57 6 713 14

Битката Toyota VW продължава

  • toyota-
  • volkswagen-
  • gm

По последни статистически данни японците от Toyota отново са лидер по брой продадени нови коли. Основните им преследвачи General Motors и Volkswagen обаче не спят и постоянно съкращават дистанцията. Последното важи особено за немците, които са твърдо решени до 2018 година да достигнат годишни продажби от 10 млн. автомобила.

За периода януари - септември 2013 година японският автомобилен производител е реализирал 7.4 млн. продажби в световен мащаб. Продадените автомобили обаче не са само с марката Toyota. В общата цифра влизат и продадените коли от дъщерни марки като Lexus, Daihatsu и Hino.

За аналогичния период от концерна GM са продали 7.25 млн. нови коли, което е ръст с 4.6% спрямо същия период от миналата година. За деветте месеца на годината от VW пък са реализирали 7.03 млн. нови автомобила, но статистиката не отчита продажбите на принадлежащите към концерна марки Scania и MAN, които сумарно са още 200 000.

И докато продажбите на VW растат, притеснителното за Toyota е, че на европейските пазари японците отбелязват спад с 4%. Основен пазар за Toyota е Америка, където лидери са модели като RAV4 и Lexus IS. Corolla обаче си остава бестселър на марката, но вече не е най-продаваният модел в света.

По данни на Polk това е Ford Focus. Японците не са съгласни с тези данни и в момента оспорват лидерството на Focus. От Volkswagen все още не се намесват в тази битка. Техният бестселър Golf обаче е лидер в Европа, а продажбите му продължават да растат.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 skier

    10 15 Отговор
    VW са доста по-добри коли от Toyota. Това е моето лично мнение по темата.

    Коментиран от #2

  • 2 Станимир Христов

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "skier":

    ...според мен неможе да се каже генерално дали едните са "по-добри" от другите, това е доста субективно изказване.
  • 3 Живко Борисов

    6 7 Отговор
    До коментар #1 от "skier":

    Веселяк :-)
  • 4 Shmeker

    8 10 Отговор
    По-добри са VW-тата, имат си спортния дух, а сега са и доста просторни и луксозни новите голфове. Дизелите им също са по-добри от тия на тойота.
  • 5 Ivailo Chankov

    6 2 Отговор
    VW си имат спортен дух, но да не забравяме и GT-86, но спортните модели или модификации са едни от най-малко продаваните .
  • 6 Кобрата

    6 4 Отговор
    Аз предпочитам Volkswagen
  • 7 Владимир Йорданов

    0 1 Отговор
    Е тук сме уж в Европата и се карат с пъти в повече от европейският консорциум, но пък при тях е обратното. Така, че всичко се уравновесява.
  • 8 EMSKI

    0 2 Отговор
    Японците най ги боли от ФОРД...всичко друго биха преглътнали,но точно Форд да им е конкурент!!!!! Само на ХОНДА не им пука от никой.....мъжете знаят защо!!!
  • 9 Орлин Григоров

    1 1 Отговор
    VW та са еднотипни кошници. С новите модели Toyota ще ги сложи на място. Определено заслужат внимание. Промениха изцяло и интериора и екстериора и станаха значително по-модерни и привлекателни. Получаваш много кола за парите, които даваш.

    Коментиран от #10, #12, #13

  • 10 Iaroslav Stanchev

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Орлин Григоров":

    Така де,така.На фауве кошниците били еднотипни,а на Тойота са все различни.Затова,като се наредят от Ярис до Авенсис са една и съща кола,ама с различни габарити.

    Коментиран от #11

  • 11 Dr. Dick

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Iaroslav Stanchev":

    И като цяло пълни дървета откъм усещане зад волана. А возията им е не по-добра от кухненска маса на колелца.
  • 12 Shmeker

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Орлин Григоров":

    Буахахаааа тва е много тъпо изказване, особено в сравнение с тойота. То не само на вид, ами като вдигнеш капака тойотите са едни и същи някак си...

    Коментиран от #14

  • 13 Shmeker

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Орлин Григоров":

    Не че имам нещо против тойота, едно време харесвах CELICA на Сайнц, но сега някак си не го докарват.
    Докато VW си носи характера и си има сърцето, тойота седи като миксер на кухненски плот.
  • 14 Благовест Стефанов

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Shmeker":

    Виж си само твоето изказване и тогава критикувай. И ти чупиш тъпомера.