Last news in Fakti

11 Ноември, 2023 10:30 2 476 10

Бусът с 1400 к.с. сили на Ford постави рекорд (ВИДЕО)

  • ford-
  • бус-
  • рекорд-
  • pikes peak

SuperVan 4.2 изкачи Pikes Peak за изключително кратко време

Бусът с 1400 к.с. сили на Ford постави рекорд (ВИДЕО) - 1

Когато Ford включи електрически ван в тазгодишното изкачване на надпреварата Pikes Peak, компанията имаше намерение да постави рекорд, като премине трасето под девет минути в състезанието в отворен клас. Съществуващият SuperVan 4.0 беше отправната точка за обновения автомобил, но „Синият овал“ трябваше да модифицира електрическия автомобил за изтощителното 20-километрово трасе.

SuperVan 4.2 не е толкова мощен, колкото 4.0 със своите 1400 к.с. с тримоторна конфигурация. Моделът 4.0 има четири двигателя, които изпомпват 1 972 к.с., но липсата на мощност не попречи на 4.2 да постигне планираното от Ford време.

Ford разполагаше само с шест седмици, за да подготви актуализирания ван за тестовете, и нещата не се развиха по план. Тестовите повредиха малка част от трансмисията на SuperVan, което принуди екипа да направи промени преди официалния опит.

В деня на състезанието Ford измина трасето за 8 минути, 47,682 секунди, като подобри предишния рекорд на класа от 9 минути, 24,433 секунди, поставен през 2019 г. Въпреки че Ford и екипът бяха доста възхитени от резултата, SuperVan не успя да спечели състезанието в цялост. Волф TSC-FS от 2018 г. в клас Unlimited завърши изкачването на хълма за 8 минути, 40,080 секунди.

Състезателният пилот Ромен Дюма, който държи рекорда за най-бързо изкачване на хълма Пайкс Пийк в историята, пилотира буса по трасето. Той е победител в генералното класиране на състезанието през 2014 и 2016 г., а Дюма е печелил два пъти Льо Ман. Опитът му помогна да се справи с трасето със 156 завоя.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Х

    7 2 Отговор
    Рекордите на безсмислието.

    Коментиран от #3

  • 2 Ония с Фордо

    6 6 Отговор
    А бе не ми го хвали след като отиде на върха трябва да зарежда батериите за да може да се върне обратно. Истински рекорди по изкачването на върха се право с автомобили с ДВГ - там са истинските технологии да успееш да се качиш на 4,300 нетрайни надморска височина с двигател нуждаещ се от кислород за горивната си смес

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Знайко

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Х":

    Като отидеш там и направиш добро време, без да се хвърлиш в пропастта , тогава се обяснявай.
    Има хиляди хора в Сащ за които живеят цяла година за деня на това състезание, а в останалото време се подготвят за този ден!
  • 4 Факт

    4 3 Отговор
    Разликата между мъжкарска кола и геймобилът теслЪ
  • 5 Майстора

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ония с Фордо":

    Да си чувал за рекуперация? Че електродвигателят се обръща в генератор и при всяко спиране и всяко спускане пълни обратно тока в батерията? И че вместо с изпушили спирачки долу си с пълен "резервоар"?
    Ето, сега чу.
  • 6 Пилот

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ония с Фордо":

    Само една кола в цялата история е успяла да се качи горе за под 8 минути (7:57 да сме точни) и тя е електромобил: Volkswagen ID.R
    Няма F1, няма WRC, няма NASCAR, няма мотори, няма експериментални болиди. Най-бързото МПС на планетата е на ток: McMurtry Speirling

    Коментиран от #9, #10

  • 7 Ония с Фордо

    2 2 Отговор
    Ти явно нищо не си разбрал от поста ми ! Няма база за сравнение между електрокара и автомобила. И това е толкова жалко постижение та чак е смешно за "автомобил" който не се нуждае
    от въздух наситен с кислород а на 4300 метра атмосферното налягане се понижава а 1/3 а концентрацията накислорода във въздуха спада на половина .

    Коментиран от #8

  • 8 Ония с Фордо

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ония с Фордо":

    Пост 7 е за колегата който не знам защо се нарича ПИЛОТ
  • 9 Мхм

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Пилот":

    Няма електромобил който да бир постижението на двг на 400м
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.