Last news in Fakti

2 Януари, 2024 17:16 1 105 4

Rimac пуска автономно такси до няколко месеца

  • rimac-
  • nevera-
  • robotaxi

Услугата ще бъде налична в Хърватия

Хърватският автомобилен производител Rimac, известен с електрическия хиперавтомобил Nevera, е готов да насочи вниманието си към автономното шофиране с предстоящото пускане на първото си роботакси без шофьор. Въпреки че точните подробности за услугата остават неразкрити, програмата Project 3 Mobility, в сътрудничество с Kia, има за цел да пусне тези автономни таксита в родния град на Rimac - Загреб, Хърватия, по-късно тази година. В Обединеното кралство е планирано за третото тримесечие на 2025 г., последвано от Германия в края на същата година.

Роботаксито, описвано като "революционно превозно средство, изградено върху напълно нова платформа, проектирана около безопасността и комфорта", се очаква да използва стар миниван Renault Espace като прототип, което предполага представа за размера и формата на бъдещите таксита. Съобщава се, че потребителите ще могат да контролират информационно-развлекателните функции на роботаксито чрез приложение за смартфон.

Този стратегически ход в областта на автономната мобилност представлява отклонение от репутацията на Rimac, ориентирана към хиперавтомобилите, като компанията набляга на по-широка и дългосрочна перспектива. Главният изпълнителен директор на Rimac, Мате Римац, разглежда това разширяване на обхвата на новите решения за мобилност като логично развитие, съответстващо на визията на компанията за бъдещето. Съобщава се, че Project 3 Mobility е сключил споразумения с пет града за експлоатация на роботизирани таксита и е в процес на обсъждане с още 35 града в Европа и извън нея.

Тъй като Rimac има за цел да предефинира ролята си отвъд хиперавтомобилите и да допринесе за трансформиращата промяна в обществената мобилност, компанията подчертава значението на тази еволюция, правейки паралели с трансформиращото въздействие на смартфоните върху технологичната индустрия. Този стратегически ход отразява визионерска перспектива за бъдещето на транспорта и ролята на иновативните технологии в неговото формиране.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пък в Русия новата лада Гранта

    3 2 Отговор
    е без хидравлика, климатик, ABS, дори радио, уплътнения на вратите и шумоизолация липсват. Подсветките в купето и багажника са сведени до една лампичка. На таблото липсват въобще(как ще гкедаш през нощта таблото си е твой проблем).
  • 2 Факт

    1 1 Отговор
    Само истински лъик може да се върже на тая пръ дня.
  • 3 СЗО

    2 0 Отговор
    ....средство, изградено върху напълно нова платформа, ........се очаква да използва стар миниван Renault Espace 
  • 4 Герт Вилдерс

    0 0 Отговор
    Дали има нещо хърватско в тия измислени коли