Last news in Fakti

9 Януари, 2014 09:00 6 586 8

BMW, което дрифти само!

  • bmw-
  • дрифт-
  • автономно шофиране
Неведнъж сме ви разказвали за коли, които повече или по-малко отнемат ролята на шофьора и изпълняват неговите функции. Освен някои от големите автомобилни компании, усилени опити за създаване на серийна автономна кола прави и гиганта Google.
 
Системите за автономно шофиране са в напреднала фаза на разработка, а сега към гореспоменатите компании се присъедини и BMW. Баварците обаче представиха едно по-различно виждане за т.нар. самоуправление. Става дума за автомобил, който дрифти сам.
Иновативната система беше представена в рамките на CES 2014 и най-просто казано позволява на водача да махне ръцете си от волана, при това не когато колата се движи по права линия и с ниска скорост, а това е възможно и при доста по-екстремни ситуации.
 
Главна заслуга за тази нова система има дъщерната фирма Technik, инженерите на която правят така, че компютър безпроблемно да управлява колелата в завой, да натиска спирачките или да подава газ, когато това е нужно.
Системата работи с помощта на специален радар с ултразвук, както и с 360-градусова стерео камера. Така колата може сама да преминава от лента в лента, а когато е на писта може сама да предвиди идеалната траектория. Повече за иновацията "самодрифтеща кола", можете да видите във видеото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ts@r

    2 0 Отговор
    Цялата идея на дрифта не е ли да изпиташ удоволствието от това да знаеш, че държиш автомобила на предела и една такава система напълно обезсмисля цялото действие.
  • 2 Даниел Атанасов

    0 2 Отговор
    Човека със снимка на Мерцедес се изказа...идеята не е колата да дрифтира,а това,че на писта е единствената която е способна на такива неща САМА.
  • 3 Musi Nazif Mustafa

    0 0 Отговор
  • 4 Никой

    1 0 Отговор
    Това едва ли някога ще се сложи в серийна кола.Важното е че е постигнато такова нещо с технологии, които могат да се използват и за други предназначения.
  • 5 Alexander Alexandrov

    2 1 Отговор
    Това е безмислено!
  • 6 JAWOL

    0 0 Отговор
    Jawol Deutchland
  • 7 Пламен Христосков

    0 0 Отговор
    tova e za blondinkite deto kolata kato se zavurti puskat volana malko AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA i trqqqqqs
  • 8 georgi shopov

    0 0 Отговор
    gusto