Last news in Fakti

17 Февруари, 2024 12:00 2 375 3

Продава се Jaguar-ът на крал Чарлз III

  • jaguar-
  • i-pace-
  • cadillac-
  • крал чарлз

Електромобилът е с минимален пробег 

Продава се Jaguar-ът на крал Чарлз III - 1

След като вчера ви разказахме за Cadillac-а на президента на САЩ, сега е ред на един коренно различен автомобил, отново принадлежал на висш управленец, но този път във Великобритания. Компанията Historics в Обединеното кралство ще продаде на търг Jaguar I-Pace от 2018 г., който някога е принадлежал не на кого да е, а на сегашния крал Чарлз по време на мандата му като принц на Уелс, докато майка му, кралица Елизабет II, все още управляваше. Известен със своята ангажираност към опазването на околната среда, решението на крал Чарлз да използва електрически превозни средства започва с I-Pace и бележи значителна стъпка в неговото застъпничество за екологични каузи, въпреки че вече използва своя Aston Martin DB6 Volante с биогориво.

Първоначално доставен в Eiger Grey, крал Чарлз поръча автомобилът да бъде специално пребоядисан в предпочитания от него нюанс Loire Blue, което го прави уникален екземпляр в гамата на I-Pace. Поддържайки висок клас оборудване HSE, електромобилът остава в кралския автопарк до декември 2021 г., като през това време е натрупал едва 3000 мили (5000 км). Докладите сочат, че самият крал Чарлз понякога е сядал зад волана, избягвайки услугите на шофьора си в определени случаи.

Отличителният I-Pace често е заснеман, като самият крал Чарлз признава забележителните му характеристики, наричайки го "тих, но смъртоносен" по време на една публична поява - похвала, вероятно насочена към тихия, но мощен електрически задвижващ агрегат на автомобила.

След завръщането си в Jaguar кралският I-Pace впоследствие е продаден като редовно използван автомобил чрез Jaguar North Oxford, като в крайна сметка попада в ръцете на Карън Френч от близкия Бемптън. Френч, която по време на покупката не е знаела за кралското родословие на автомобила, по-късно открива славната му история и добавя още 33 000 мили (53 хиляди километра) към километража му, преди да реши да се раздели с него.

Сега, когато наближава времето за промяна, Френч е готов да получи значителни финансови облаги от кралския произход на I-Pace. Докато стандартният модел HSE от 2018 г. струва 74 445 паунда (93 500 евро), когато е нов, типичните стойности при препродажба на некралски екземпляр с 35 000 мили се движат около 24 000 паунда (30 000 евро). Експертите на Historics обаче очакват, че кралската връзка може значително да повиши стойността на автомобила на търга, като оценяват продажната цена между 55 000 и 70 000 паунда (69 000 и 88 000 евро).


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    7 0 Отговор
    Грозна кола,от грозен човек,на грозна цена.
  • 2 Доктора

    7 3 Отговор
    Електрически... Ягуар!
    Марката тръгна по много лош път и съвсем скоро няма да съществува вече.
    Буквално ми се насълзяват очите като си помисля, че една от най-екзотичните и култови марки автомобили си заминава.
    Малко хора могат да оценят Ягуар, но само ще вметна един от хилядите факти, поради които смятам, че Ягуар бяха едни от най-добрите в света.
    През годините, те имат 3 модела, които за времето си са най-бързите автомобили в света, като през 1959г. , даже правят най-бързия седан в света :
    Само си представете : В началото на 60-те години, масовите седани са ускорявали от 0 до 100км/ч. за над 20 секунди и са имали максимална скорост от порядъка на 140км/ч.
    А седанът на Ягуар MKII е ускорявал до 100 за около 8 секунди (което е бързичко по български стандарти дори и сега - над 60 години по-късно!) и е имал максимална скорост : над 200км/ч, било е удивително!
    А E-Type, освен, че е бил най-бързата кола в света е и спряган за един от най-красивите автомобили на всички времена, а е бил няколко пъти по-евтин от разните Ферарита и други подобни коли.
    Самият Енцо Ферари е казал, че E-Type е най-красивата кола на света.
  • 3 Дедо

    2 1 Отговор
    Грозен ,но приказно богат моя човек. Ти като си красив и умен...какво?