Last news in Fakti

11 Март, 2024 11:58 1 873 0

Продават най-странния болид от Formula 1

  • formula 1-
  • болид-

Tyrrell P34 разполага с шест гуми

Продават най-странния болид от Formula 1 - 1

Джоди Шектър е известен с това, че през 1979 г. печели Световния шампионат за пилоти във Formula 1, но също така се изявява и като пилот на особения Tyrrell P34 с шест колела - вероятно най-нестандартния болид от Formula 1, създаван някога. Сега Шектър обявява за продажба своя личен P34 - превърнат в напълно функциониращ състезателен автомобил през 2008 г.

Въпреки че оригиналният P34 се е състезавал през сезоните 1976 и 1977 г., ограничената състезателна история на този конкретен модел означава, че той остава в превъзходно състояние. Известно като "Шаси 8", то е оборудвано с 3,0-литров V8 двигател Ford-Cosworth DFV.

Уникалният дизайн на P34, включващ шест колела, е дело на техническия директор на Tyrrell Дерек Гарднър. Неговата иновативна концепция има за цел да използва предимствата на по-малките колела, разположени под основното крило, като допълнителният комплект компенсира намаленото контактно поле. Смяташе се, че това разположение ще намали аеродинамичното съпротивление в сравнение с конвенционалните конструкции.

Гарднър също така очаква подобрени спирачни характеристики с допълнителните колела. В действителност обаче пилотите се затрудняваха с характеристиките на управление на конфигурацията. Въпреки, че спирането в права линия е подобрено, при завиване по-малките колела се плъзгат, което оставя на заден план всяко предимство.

Въпреки конструктивните си недостатъци P34 постига успехи на пистата. Шектър постига единствената победа в Гран при на Швеция през 1976 г. и общо 10 подиума през този сезон, заедно със съотборника си Патрик Депайер. През 1977 г. обаче представянето на отбора спада, като той има само четири подиума.

Интересна особеност в купето са прозрачните панели, изрязани в каросерията, които позволяват на водачите да следят състоянието на гумите и да регулират позицията на автомобила по време на завои.

Този P34 изглежда е конструиран по спецификациите от 1976 г., което личи от въздуховодите NACA за охлаждане на спирачките на предното крило. Модификациите за сезон 1977 г. включват преработен дизайн с по-големи панели.

Като се има предвид, че този P34 не е състезателен автомобил, потенциалният купувач има по-малко причини да го пази като колекционерска ценност и повече стимули да го изкара на пистата. Той ще бъде продаден на търг през май на разпродажбата на RM Sotheby's в Монако, като очакваната цена варира от 490 000 до 700 000 USD, без резерва.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА