Last news in Fakti

26 Юни, 2014 10:30 2 097 1

2 г. затвор за пияните руски шофьори

  • наказание-
  • шофиране в нетрезво състояние-
  • пияни шофьори-
  • законопроект-
  • русия

Комитетът по конституционно законодателство на Русия е препоръчал на Държавната дума да приеме на второ четене законопроект, който предвижда углавна отговорност за управление на автомобил в нетрезво състояние. Ако той бъде приет, водачите, които бъдат хванати два пъти да карат пияни, ще лежат в затвора 2 години, предава ИТАР-ТАСС.

Според законопроекта шофьор, който бъде заловен да управлява в нетрезво състояние в течение на година, след като му е върната книжката след същото нарушение, ще се наказва с глоба от 200 000 до 300 000 рубли (4 350 до 6 500 евро), от 480 часа до две години принудителен труд или лишаване от свобода за същия период. Освен това на виновника ще бъде забранено да заема определени длъжности за срок до три години.

Ако пиян шофьор стане причина за ПТП, при което загине човек, ще бъде изпращан в затвора за срок от 2 до 7 години. Ако в катастрофата умрат повече хора, присъдата се увеличава до 4-9 години.

Ако Руската Дума, Съветът на федерацията и президентът одобрят законопроекта, той може да влезе в сила от 1 януари 2015 г.

В края на миналата година Думата разглежда законопроект, който предвиждаше конфискация на автомобила на водач, хванат повторно да кара пиян. В момента руското законодателство наказва с глоба от 30 000 рубли (650 евро) и отнемане на книжката за 1.5-2 години за шофиране в нетрезво състояние. При повторно нарушение пияният шофьор се лишава от правото да управлява автомобил за 3 години и се глобява с 50 000 рубли (1 080 евро).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владислав Димитров

    0 3 Отговор
    2 години ли ? Ето как наказват в Сингапур, пийналите шофьори.... слабонервните по добре да не гледат :http://www.youtube.com/watch?v=PNrw1eQI_X4&oref=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DPNrw1eQI_X4&has_verified=1