Last news in Fakti

11 Ноември, 2014 08:12 1 204 2

3510 лв. вече е основната заплата на министрите

  • министри-
  • заплата-
  • учени-
  • пощи-
  • пенсионери-
  • тефтерче-
  • филип златанов

Преглед на печата

3510 лв. вече е основната заплата на министрите, пресмята "24 часа"
Депутатите от новия парламент и министрите от втория кабинет “Борисов” стартират с увеличени заплати.
Базовото възнаграждение на народните представители става точно 2700 лв. месечно, което е със 114 лв. повече, отколкото досега. Причината са новите данни за средните заплати, обявени от НСИ вчера. По правилник депутатите получават тройния размер на средното възнаграждение в обществения сектор за последния месец от тримесечието. За септември то е 900 лв., или с 38 лв. повече от юни.
Ръстът на заплатите в държавната сфера вдига и възнагражденията на новите министри, които са равни на 130% от депутатските. Така те ще се разписват срещу 3510 лв. основна заплата, върху която ще се начисляват добавките за прослужено време и стаж. Досега министрите получаваха със 148,20 лв. по-малко.
На премиера Бойко Борисов пък се полага заплата, която е 155% от депутатската, или 4185 лв. Толкова е месечното възнаграждение и на шефката на НС Цецка Цачева. Най-много от всички държавници получава президентът - 2 депутатски заплати, което прави 5400 лв.


Грипът Б дойде. Удря деца и старци, притеснява се "Труд"
Грипът дойде в България. Първите положителни проби са на пациенти в тежко състояние, настанени в софийски болници, съобщи за „Труд" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.
За втора поредна година грипният вирус от типа Б пръв „влезе" в страната ни. Разлика в структурата и протичането на болестта между него и типа А няма (виж схемата). Особеното за А обаче е, че той винаги предизвиква епидемиите - в 95% от случаите, докато Б няма такава мощ.
„Не можем да обясним защо точно Б пръв „пристигна" у нас, защо понякога го изпреварва А или пък защо по-късно циркулират заедно. Много фактори оказват влияние върху разпространението на вирусите, като всеки от тях се „стреми" да се размножава в колкото се може повече клетки на живи организми, тъй като това му осигурява „оцеляване", посочи д-р Кунчев.

Плоският данък може да е първото изпитание за кабинета, мисли "Сега"
Плоският данък може да е сред първите изпитания на новото правителство. Социалният вицепремиер и министър на труда Ивайло Калфин обяви, че АБВ ще подкрепи БСП за отмяната на 10-процентното облагане на всички доходи, защото това присъства и в програмата на хората на Георги Първанов. Левицата вече внесе такъв законопроект и ако се стигне до гласуването му, това ще е първата разделителна линия в коалицията 2+2. Реформаторите са против промени, но Патриотичният фронт иска плосък данък за фирмите и прогресивно облагане за гражданите. В парламента "Атака" и ББЦ също са за отмяната на плоския данък, а ДПС иска плоският данък да остане. Дори и с гласовете на АБВ обаче силите са така разпределени, че ГЕРБ, Реформаторите и ДПС могат да удържат статуквото.

Учените с рейтинг, съобщава "Стандарт"
Просветният министър проф. Тодор Танев обяви, че една от първите му задачи е проверка във фонд "Научни изследвания". Тя има за цел да установи дали там са останали някакви възможности за корупция, както и да проучи защо закъснява разпределянето на средствата от течащата в момента сесия на фонда. Танев обясни, че ще говори по темата и с бившия министър проф. Сергей Игнатов, при когото имаше остри проблеми с фонда и това стана причина за оставката му.
Междувременно на сайта на МОН, дни преди обявяването на новия кабинет, бе качен нов проект за правилник на фонда, разработен от служебния екип на ведомството. Той предвижда за първи път възможността българските учени да имат рейтинг. Идеята е чрез подобно класиране да се види кой действително работи и има реален научен принос. Фондът ще извършва класирането на базата на специална формула, включваща публикациите в реферирани списания за последните 5 г., както и цитиранията на авторите. За отбелязване е, че от последните са изключени цитатите в дипломни работи, което означава, че човек не може да си осигури по-челно място в листата, карайки студентите си да изпълват разработките си с негови цитати.

Срив в пощите уплаши пенсионерите, пише "Новинар"
Десетки пенсионери останаха неприятно изненадани, след като в понеделник се разходиха напразно до клоновете на "Български пощи" ЕАД, за да получат пенсията си.
Причината беше, че системата на дружеството буквално е забила, защото е започнал пробният период, в който да се тества новата система за изплащането на пенсии, което ще се извършва чрез електронен пенсионен картон.
„Да, имаше проблем с изплащането на пенсиите и със системата като цяло“, обясниха пред "Новинар" от "Български пощи". Оттам допълниха, че причината е именно внедряването на новата услуга.
„От днес услугата електронен пенсионен картон е пусната в тестов период за цялата страна. Това натовари системата, а още повече се усложнява работата, когато накуп се струпат много хора и искат да си платят наведнъж сметките за ток, парно, вода и др.“, обясниха от дружеството и изказаха искрените си извинения за създадените неудобства.

Фермери минаха на дарения заради руското ембарго, акцентира "Монитор"
Фермери у нас минаха на дарения заради руското ембарго. На млякото и млечните продукти се падат 40 на сто от даренията, които компаниите у нас правят на Българската хранителна банка, а над 35% от общия дял на подарените продоволствия са свежи плодове и зеленчуци. Това са предимно стоки, които фирмите на борсата в „Слатина” не успяват да използват, те имат сериозна нужда от сортиране, но в крайна сметка достигат до нуждаещите се, съобщи за „Монитор” Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка. Като цяло през 2014 г. има ръст на дарените храни но се запазва делът на продуктите, характерни за миналата година, като те идват предимно от големи международни компании, които познават механизма на работа на банката.
От организацията вече са провели няколко срещи с експерти от аграрното министерство и ДФ „Земеделие” за включване на българската хранителна банка като организация за получаване на такива храни по мярката, която позволява на българските земеделци да вземат обезщетение заради руското ембарго До момента обаче има реализирано само едно дарение за сладък пипер, което е над 13,5 т.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Бакърджиев

    1 0 Отговор
    Премиерска заплата, министерски заплати, депутатски заплати - всичко е подигравка с народа, който им ги заработва. При бай-Тошо издържахме 24 лидера от 1 партия, а сега 240 от 24 партии.

    Коментиран от #2

  • 2 1с2

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пламен Бакърджиев":

    а наще 340