Last news in Fakti

12 Декември, 2014 08:59 13 064 23

Ще имаме ли собствен нефт?

  • нефт-
  • газ-
  • петрол

Въпросът е до колко икономически целесъобразно и изгодно е добивът на такъв ресурс

Твърди се, че проучвания са показали още 1969 г., че на територията на България има залежи от 400 милиона тона нефт и стотици милиарди кубически метри газ.

"Има подобни данни, но точно за такива количеството едва ли става въпрос. Почти цялата Северна България е изследвана още 70-80 години и показва, че в офшорната зона в териториалните води на Черно море има наличие на газ и евентуално на петрол”, коментира в "Здравей, България” по Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Валентин Николов.

"Още в миналото Народно събрание бях един от активните депутати, които направиха промени в Закона за обществените поръчки, за да може да се започне работа върху находището „Хан Аспарух”. Има вероятност там да има някакви количества газ”, заяви от своя страна депутатът от БСП Таско Ерменков.

"Въпросът е до колко икономически целесъобразно и изгодно е добивът на такъв ресурс. Друго важно нещо е дали там, където ресурсът е наличен, няма да причини щети на селскостопанските земи. Всеки сондаж и след това добив на петрол и газ води до съответното унищожаване на реколтата”, поясни Ерменков.

"Да живеем в чиста природа и без никакъв риск, но гладни, също не е алтернатива”, допълни Валентин Николов.

Относно добива на шистов газ, Таско Ерменков заяви, че няма 100-процентова убеденост, че той може да бъде добиван по екологично безопасен начин. От тази гледна точка той смята, че рискът не е контролиран, а висок и е против технологията, по която се добива.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крум Янкулов

    6 0 Отговор
    Преди около 7 години имах клиент който ми разказваше че са правили сондажи по добруджа за нефт и газ,на едно от местата не са им дали да видят резултатите а до вечерта са дошли 5 руски джипа и бетонирали всичко и са им казали да си мълчат?????

    Коментиран от #6

  • 2 mediator37

    9 0 Отговор
    Собствен нефт ще имаме цели 5 минути, считано от момента на откриването му. Не шестата вече ще е подарен на чужденци, защото държавата ни, знаете, е "лош стопанин" и видите ли, трябва находището да се приватизира. Освен това такива били и Директивите на ЕС.

    Коментиран от #3

  • 3 Дошo

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    Да го приватизират ама концесионната такса да е 50-60% не 0.75% както с всяка концесия в корумпираната ни държавица
  • 4 гоуст

    4 1 Отговор
    Дали ще открият нефт,газ,злато,диаманти или каквото и да е друго,за вас (за нас) няма никакво значение,няма да станете по богати,няма да видите нищо от това което открият (освен по телевизията) всичко ще бъде откраднато,политиците и бюрикратите които са окопирали власта ще опоскат всичко.
  • 5 кмета

    3 0 Отговор
    имаме вода и уран не ни трябва друго
  • 6 европеец

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Крум Янкулов":

    страхотна история! руски джипове-бетонобъркачки! пристигат за половин ден! а твоя клиент да е споменал кой е собственик на земята?

    Коментиран от #7

  • 7 руснака

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "европеец":

    Държавата.
  • 8 lll

    0 0 Отговор
    Чистата и дива природа привлича туристи.
  • 9 Сашо

    2 0 Отговор
    В България се произвежда и електричество от много и различни източници, но тока не е евтин! Така ще стане и с петрола!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 етоо

    0 0 Отговор
    Когато нещо вече започва да става част от миналото нашите политици започват да говорят за него тепърва ........
  • 12 жоро бекъма

    4 0 Отговор
    То и златото от Крумовград извадиха над 20 тона но от това Българина не усети нищо а от собствена централа за ток усещаме нещо дебело ,,, примерно сметки защото е "Българска"
    А природата то този който я подценява и иска да унищожи ,,,, просто не намирам думи с който да изкажа възмущението си ,,,,

    Коментиран от #17

  • 13 Пепи

    3 1 Отговор
    Господа че ни даде и петрол и газ и всичко, ако вярваме в себе си и действаме правилно. А не да чакаме руските "блага" , нито да пълним ежемесечно сметките на други БГ или ДПС олигарси .
  • 14 гост

    0 1 Отговор
    Имаме най-евтиния ток в Европа. Стига сте хленчили! Позаинтересувайте се колко струва kWh в другите страни - сега поне информация много в Интернет и е безплатна.

    Коментиран от #15

  • 15 по темата

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Къде го тоя най-евтин ток бе муцка? Що измекярите дават цена от 6-евроцента, като реалната цена на тока в България в момента за киловачас е 8,4 евроцента.

    Пропагандата не съвпада с реалността!
  • 16 Ghost

    0 0 Отговор
    Ако през 1969 г. СССР не позволяваше да се наруши хегемонията и доминантството му, то сега, през 2014г. нещата стоят малко по-другояче и самият въпрос дали да имаме собствено находище на нефт е повече от безумно риторичен. Ако още малко се чудим и умуваме и чакаме зелена светлина от Брюксел, то на всички е ясно че румънците няма да ни чакат и ще почнат да си го експлоатират. Точно така- залежите са на границата между български и румънски териториални води. Дано управляващите да проявят малко повече решителност и да помислят за България, а не какво ще кажат "европартньорите". Справка "Южен Поток"....
  • 17 Геолог

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "жоро бекъма":

    А кажи само как от Крумовград са извадили нещо след като Адатепе още не се експлоатира... аман
  • 18 onq s konq

    0 0 Отговор
    Обичайна картина вече ще бъде да виждаме по два кладенеца в дворовете-единия эа вода,другия-эа нефт!
  • 19 гост

    0 0 Отговор
    Събудете се малко и стига сте мрънкали за високи цени на каквото и да е било,и бензина и тока ни е по евтин ,от другите страни.В момента живея в Германия и плащам за по 0,29 евро за kWh.Не цените са високи,ЗАПЛАТИТЕ СА НИСКИ.Няма как да се завърти икономиката,при положение,че българина няма пари ... и най-големият проблем на България - лошо управление ,за което е виновен само народа (НИЕ) защото го позволяваме , но някой ден когато се пробуди ще е твърде късно !!!
  • 20 математика

    0 0 Отговор
    Ами ако е вярно, през 50 долара за барел, това са приблизително 125 милиарда долара, така че, хммм дали е икономически целесъобразно и изгодно?!?!
  • 21 Plovdiv

    0 0 Отговор
    Защо не се инвестира в производството на култури, от които да се произвеждат биогорива?! В България има толкова пустеещи земи за целта, с подобни горива можем да намалим в огромна степен зависимостта си от вноса на петрол.

    Коментиран от #24

  • 22 е тава е

    0 0 Отговор
    Събудете се малко и стига сте мрънкали за високи цени на каквото и да е било,и бензина и тока ни е по евтин ,от другите страни.В момента живея в Германия и плащам за по 0,29 евро за kWh.Не цените са високи,ЗАПЛАТИТЕ СА НИСКИ.Няма как да се завърти икономиката,при положение,че българина няма пари ... и най-големият проблем на България - лошо управление ,за което е виновен само народа (НИЕ) защото го позволяваме , но някой ден когато се пробуди ще е твърде късно !!! Невероятно прав си.Ние народа спим....е няма големи заплати....ами гладувайте
  • 24 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Plovdiv":

    Нали ти е ясно че биогоривата в ценообраэуването на бенэина примерно са както "эелената енергия" в ценообраэуването на тока?!