Last news in Fakti

5 Януари, 2015 21:45 1 960 5

От ЧЕЗ и EVN отчитат ръст на потреблението на ток

  • чез-
  • потребление-
  • ток

Увеличението се дължи на значително по-ниските температури и повишената консумация от отоплителни електроуреди

Средният товар по електрическата мрежа на ЧЕЗ в Западна България в периода от 24 декември 2014 г. до 04 януари 2015 г. нарасна с близо 9% до 1646 мегавата спрямо аналогичния десетдневен период година по-рано, когато товарите бяха 1514 мегавата. Причина за увеличението са чувствително по-ниските температури през отминалите празнични дни в сравнение с предходните новогодишни празници, когато зимата бе по-мека.

Максималният товар по мрежата на ЧЕЗ е бил в 19:00 ч на 31 декември – 2453 мегавата. Приготовлението на празничните трапези традиционно води до увеличение на консумацията на ток в домакинствата, което тази година съвпадна и с нараснала употреба на отоплителни електроуреди заради по-студеното време,“ заяви Ясен Тодоров, директор „Управление на мрежата“ в ЧЕЗ Разпределение България.

Изчисленията на компанията сочат, че само за 10-те почивни дни на декември едно домакинствато, което ползва готварска печка с мощност 3 KW, работеща по 4 часа на ден, и 1 печка тип "духалка" с мощност 2 KW, която работи по 8 часа, ще добави към сметката си за електроенергия още близо 45 лв. ЧЕЗ призовава клиентите към разумно и отговорно използване на електроенергията с цел контролиране на консумацията и ограничаване на опасността от аварии по мрежата.

„Увеличената консумация е основен фактор при формиране на сметката за ток, а сега трябва да се има предвид и по-високата цена на тока в сравнение със зимата на 2014 година“, добави Ясен Тодоров.

С решения на ДКЕВР цената на електроенергията бе повишена на два пъти през 2014 г. - от 1 юли и от 1 октомври. Въпреки това, делът на ЧЕЗ в нея намаля с 90% през последните две години. Така, макар да издава и доставя фактурите, за ЧЕЗ остава минимален дял от крайната цена – под 0,7%. Това означава, че от 100,03 лв. месечна сметка на битов клиент, за поддържане и развитие на мрежата и за подобряване на обслужването в Западна България са предназначени едва 68 ст.

На клиентите, които се интересуват как да контролират консумацията на електроенергия в дома си, ЧЕЗ предлага разнообразни съвети, както и калкулатор за изчисляване на месечното потребление. Информацията е достъпна на корпоративния сайт  в специална секция „Енергийна ефективност“, в раздел „За клиента“.

EVN България отчита по-високо потребление на електроенергия по време на новогодишните празнични и почивни дни тази година (31 декември 2014 г. – 4 януари 2015 г.) в сравнение с миналогодишните стойности. Диспечерските данни на дружеството показват, че за посочения 5-дневен период клиентите в Югоизточна България са консумирали общо 158 607 000 киловатчаса електроенергия. Тези стойности са по-високи спрямо потреблението през същите дни година по-рано, когато са консумирани общо 143 834 000 киловатчаса.

Върховото потребление в периода 31 декември 2014 г. – 4 януари 2015 г. е било регистрирано в 19:00 ч. на 31 декември 2014 г. Тогава е регистриран товар по електроразпределителната мрежа от 1 942 MW (мегавата). За сравнение върховият товар година по-рано е бил регистриран също на 31 декември - 1 741 MW (мегавата).

Консумацията през отминалите новогодишни празници надвишава и потреблението от коледните празници (24 декември – 28 декември 2014 г.), когато клиентите на дружеството са консумирали общо 128 482 000 киловатчаса електроенергия.

EVN България напомня, че както и досега, във фактурата на всеки един клиент е посочен точния период на отчитане на консумираната електроенергия, което определя дали потреблението по време на коледа и нова година ще се заплаща с фактурата, излизаща през януари или февруари.

По време на коледните и новогодишни празнични и почивни дни сътрудници на EVN България отчитаха показанията на електромерите по редовен месечен график. Целта е, както всеки месец, да се следва редовният график на отчитане на електроенергията за клиентите на дружеството в Югоизточна България.

Традиционно по време на активния зимен сезон потреблението на електроенергия се увеличава значително, главно за отопление, топла вода и използване на различни електроуреди. Сред факторите, които имат значение за консумацията на електроенергия са:

режим и интензивност на потребление при всеки клиент/всяко домакинство

състояние на жилищната сграда/имот: външни стени, прозорци, врати, покрив, под и т.н.

налице ли са енергийноефективни мерки в имота/сградата

външна температура: понижението на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%

вид и брой на използваните уреди и техният клас на енергийна ефективност

поведението при ползване на електроуредите

брой помещения в жилището, които се отопляват, брой живущи в жилището и др.

Важно за всеки клиент е периодично да следи своята консумация на електроенергия чрез сверяване данните от измервателния уред (електромер).

Специалистите в диспечерските центрове на EVN България осъществяват денонощен мониторинг на мрежата. Общо 76 дежурни екипа на EVN България са в постоянна готовност да работят при зимни условия за нормализиране на захранването в случаи на необходимост. Дружеството има възможност за включване на допълнителен брой сътрудници и техника.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красо Зелето

    0 0 Отговор
    Tъмната раса краде все повече ток, нормално! Да се стягат Българите, че ги чакат доста солени сметки за ток.

    Коментиран от #2

  • 2 ЕНЕРГТИК

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Красо Зелето":

    Тези Кръвопийци докога ще ги търпим!!!Вън от България барабар с Лакеите Политици които го допуснаха!Чужденец ще ми продава български ток,ама за е..ане са алшните рогачи от СДС!
    Ще взимат за Пренос повече отколкото за произвеждане на ток,сякаш го носят с кофи!Едно време как си Работеше Системата и Без Тях!Пу!
  • 3 ЕНЕРГТИК

    0 0 Отговор
    Тези Кръвопийци докога ще ги търпим!!!Вън от България барабар с Лакеите Политици които го допуснаха!Чужденец ще ми продава български ток,ама за е..ане са алшните рогачи от СДС!
    Ще взимат за Пренос повече отколкото за произвеждане на ток,сякаш го носят с кофи!Едно време как си Работеше Системата и Без Тях!Пу!
  • 4 Монката с голямата ланга

    0 0 Отговор
    Еййй много са умни тия бе? Само не разбирам какво търсят в БЪЛГАРИЯ ?
  • 5 Чингиз

    0 0 Отговор
    Доминиканците в Булгаристан да плащат. Последния от булгаристанците да гаси лампата.