Last news in Fakti

23 Януари, 2015 13:15 2 098 1

Наградиха най-иновативната фирма за годината

  • наградиха-
  • иновативната-
  • фирма-
  • годината-
  • любен петров

Проведена беше и церемония Изобретател на годината – 2014

Наградиха най-иновативната фирма за годината - 1
Снимка: МИ

Заместник-министърът на икономиката Любен Петров връчи наградата „Иновативна фирма“ за 2014 г. на годишната церемония, организирана от Българско патентно ведомство.

За патенти в сферата на високите и нанотехнологии за сигурност и защита на широк спектър от продукти, стоки и документи приза получи фирма КЕИТ ООД. Разработките на компанията се използват в редица страни като САЩ, Германия, Швейцария, Оман и Танзания.

„Ще работим за създаването на среда, в която хората с визия като вас да се чувстват свободни и мотивирани да създават иновации, които подобряват живота ни. Министерство на икономиката (МИ) има твърдото намерение да е ваш партньор по този път“. Това заяви Петров на церемонията, като изрази своята увереност, че въпреки затрудненията и разочарованието, което се наблюдава в някои сектори именно иноваторите са тези, които имат потенциала да променят нещата.

Той подчерта, че МИ ще разчита на конструктивен диалог, който ще допринесе за подобряване условията за развиването на високотехнологични и иновативни продукти и услуги у нас. Това е сред основните приоритети на министерството, като някои от мерките за стимулирането на иновациите предвиждат фокусиране на инвестициите в развитие на иновационния потенциал в определени ниши, в които страната ни има конкурентно предимство. Усилията на МИ ще бъдат насочени и към създаването, привличането и задържането на висококвалифициран човешки ресурс.

Проведена беше и церемония „Изобретател на годината” – 2014. На нея бяха отличени още изобретатели в областта на химията и биотехнологиите, електрониката и електротехниката, машиностроенето и строителството.

Наградите се присъждат за трети път и отличават най-големите постижения на българските изобретатели през годината.

Вече по традиция, номинациите са в три категории: химия и биотехнологии, електротехника и електроника, машиностроене и строителство.

За номинациите се състезаваха 66 патента, издадени през 2013 г.  Девет от тях – по три в категория, бяха номинирани като най-значими.

Жури от учени от БАН, техническите университети, Съюза на изобретателите и патентното ведомство определи победителите. Те са:

Владко Панайотов и Маринела Панайотова за три техни изобретения в категория „Химия и биотехнологии”:  Методи за очистване на отработили газове от вредни емисии и Метод и устройство за третиране на металургични и флотационни отпадъци и бедни руди на цветни метали. И трите изобретения имат висок екологичен и икономически ефект. Те превръщат вредните емисии в нетоксични продукти, пестят енергия и намаляват разходи.

В категория „Електротехника и електроника“ наградата бе присъдена на Чавдар Руменин и Сия Лозанова за 10 патента за сензори на Хол. Изобретенията на екипа са приложими навсякъде, където има магнитно поле – от нарушенията в структурата на хемоглобина в резултат на ебола и HIV вирус, през системите за сигурност в къщата и автомобила, интелигентната пералня, климатик и печка, роботите за антитероризъм. Новите сензори нямат аналог и са пробив в микроелектрониката.

Принос за индустрията имат наградените 3 изобретения в категория „Машиностроене и строителство“ на Лъчезар Стоев и Стоян Христов. Те са за Метод и машина за шлифоване на стъпални валове, Метод и машина за шлифоване на ротационни повърхнини, Люнет за надлъжно шлифоване. С тях се постига висока точност и еднородна грапавост на повърхнините при надлъжно шлифоване на ротационни детайли.

Наградените изобретатели получиха грамоти и статуетката „Изобретател”, създадена от скулптора Велислав Минеков.

В Златната книга на българските откриватели и изобретатели тази година са вписани двама учени - проф. д-р Драгомир Вълчев и проф. д-р инж. Георги Тодоров.

Проф. д-р Драгомир Вълчев работи в областта на генетиката, селекцията, биологията и физиологията на ечемика и овеса. Той е автор и съавтор на 20 сорта зимен пивоварен и фуражен ечемик и 2 сорта зимен овес.

Проф. д-р инж. Георги Тодоров работи в областта на инженерните изследвания и инженерната практика. Има 9 патента и полезни модели с висок икономически ефект, успешно внедрени в български и чуждестранни фирми. Водещ автор е в 31 изобретения, 6 от тях в международен екип. Ръководи множество международни и български изследователски проекти.

Двамата учени получиха сертификати за вписването и статуетка „Икар”.

Златната книга е летопис на постиженията на българските откриватели във всички области на техническите и естествените науки. Създадена е преди 33 г. и до днес в нея са вписани авторите на 17 български открития, 120 български изобретатели и 8 селекционери.

Наградите бяха уважени и от г-н Франсоа-Режи Анар, директор на дирекция „Европейско и международно сътрудничество” към Европейското патентно ведомство, който заяви, че българските им колеги могат да разчитат на подкрепа и в бъдеще. По негови думи иновациите са изключително важни за генерирането на икономически ръст на европейско ниво и за засилване определящата роля на Европа в справянето с глобалните предизвикателства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБ в ГЗ

    0 0 Отговор
    Иновативна, Конкретизативна, Превантозитивна.
    Бойсове и гайсове, не се факвайте с българския език.
    Уважавайте езика ни и го поддържайте чист както нашите деди.