Last news in Fakti

12 Февруари, 2015 17:22 1 839 9

Бюджетната комисия подкрепи заема от 16 млрд. лв.

  • заем-
  • бюджетна комисия-
  • бюджет

Комисията по бюджет и финанси в парламента подкрепи изтеглянето на нов заем от 16 милиарда лева.

Гласуването премина под знака на скандалите, формирали се по две линии: първата - за преброяването на гласовете, а втората „за" и „против" заема.

След гласуването в бюджетната комисия финансовият министър Владислав Горанов заяви, че няма да влиза в политическия език на БСП и помоли колегите си да не правят политика по линия на финансовите решения за държавата. Той защити решението за теглене на нов заем като полезно, разумно и при добри условия.

„Спекулативният дебат, повдигнат вчера от опозицията, е евтин опит да се прави политика с нещо, с което не трябва да се прави политика, както и по темата за външния дълг на страната не трябва да се говори непрофесионално и да се демагогства“. Това заяви на заседанието на Комисията по бюджет и финанси министър Владислав Горанов, на което беше разгледан Законопроектът за ратифициране на Договора за дилърство между Република България в качеството на Емитент и Ситигруп Глобъл Маркетс Лимитид, Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си, Сосиете Женерал и Уникредит Банк АГ в качеството на Организатори и Дилъри относно Глобална средносрочна програма на Република България за издаване на облигации на стойност 8 милиарда евро, подписан на 6 февруари 2015 година. 

Депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Български демократичен център подкрепиха изтеглянето на новия заем, а народните представители от БСП и ДПС гласуваха против.

При гласуването от БСП поискаха да се да се зачете гласът на народния представител Георги Търновалийски, който е в болнични и е изпратил мейл до парламентарната група, без обаче по правилник да е изпратил декларация до комисията, че иска при отсъствие от заседание неговият глас да се зачита. Това обаче е невъзможно, тъй като когато народният представител е в болнични, той не може да участва в пленарното заседание, тоест ако той е в болнични, няма как неговият глас да се зачете.

От БСП заявиха, че ще обжалват това гласуване, но така или иначе вотът надделя в подкрепа на правителствените намерения.

От БСП заплашиха, че ще сезират Конституционния съд, ако държавата изтегли заема. ДПС предупредиха, че с нов огромен заем държавата ще влезе в спирала на дълговата криза, което от своя страна ще задейства автоматични финансови проблеми за страната.

От ГЕРБ обясниха, че процедурата се спазва, а заемът е за периода 2015-2017 година и с по-голямата част от него ще бъдат рефинансирани стари дългове, а останалото ще отиде са дефицити. От финансовото министерство разгласиха сметки за дълга и дефицита до 2017 година.

По-рано външната комисия първоначално отхвърли предложението, но по-късно от пресцентъра на Народното събрание съобщиха, че на заседанието е преброен като "въздържал се" и гласът на Красимир Богданов от Патриотичния фронт, който всъщност не е присъствал и не се е регистрирал в началото на заседанието.

По какви лихви ще бъдат емитирани 8-те милиарда еврооблигации през следващите 3 години?

Отговорът е - по пазарни лихви. Така е записано в договора, така беше и миналата година (при Орешарски), така беше и преди това (при Дянков). Това написа в профила си във Фейсбук икономистът Георги Ангелов.

Той припомни, че в момента пазарните лихви по българския държавен дълг са рекордно ниски:

- по 10-годишен дълг в евро - 2.25%

- по 2-годишен дълг в евро - 0.75%

Нещо повече, имат накъде да спадат и още. В много европейски страни 10-годишните лихви са дори по-ниски - 1 - 1.5%, а в Германия са дори близки до нулата (0.35%). Едва ли ще стигнем Германия, но с повече реформи и по-ниски дефицити може да се задържат ниските лихви и в средносрочен план да се постигнат по-ниски.

В този смисъл, приказките за 10% лихви по дълга са абсолютно несериозни, заключава Георги Ангелов.

Ето и гледната точка на БСП за днешното гласуване в Бюджетна Комисия:

Резултатите от гласуването бяха  – 9 гласа „за” и 9 „въздържал се” и „против”. Председателят на комисията Менда Стоянова се опита да не приеме гласа на Георги Търновалийски от ПГ на БСП Лява България, гласувал неприсъствено на основание на решение на самата комисия в началото на заседанието. Менда Стоянова обаче зачете гласа на депутата от ГЕРБ Владимир Николов, гласувал също неприсъствено- по същия начин като Търновалийски.

Представителите на БСП напуснаха  заседанието веднага след гласуването. Комисията по външна политика също отхвърли взимането на заем от 16 млрд.лв.

Вчера левицата предупреди, че е национално предателство и нарушение на Конституцията да се тегли такъв заем от 16 млрд. лв. зад гърба на парламента- още повече, че липсват мотиви и обяснение за какво ще се харчат тези пари. „Договорът, който са сключили на 6 февруари с посредници по реализацията на този дълг, е към 170 страници. Сериозно ли е в който и да е парламент за няколко часа да се вземе  отношение по силно специализирани юридически текстове от международно финансово право. В коя цивилизована държава се подхвърлят заеми за 8 млрд. евро в последния момент? ”- попита Румен Гечев. Той изчисли, че става дума за около 10 000 лв. на всяко живородено дете в България, които ще трябва да плаща през следващите десетилетия.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    Не обяснявайте какви лихви ще се плащат ,ами се запретнете и направете заводи да работят,че така ще има пари за всичко,а не само заеми да теглите.Кой ще ги плаща тия заеми.Вий ще си дигнете задниците и ще отидете в чужбина пък който остане да му мисли.Защо са тези заеми и до кога ще вземате?То тъй лесно ,нищо не правите вземате готови пари и връзвате бюджета,ами после ни лук яли ни мирисали,да му мисли следващия.Докога тъй?Затуй ли идвате на власт,само заеми да теглите?Или влизайте в крак,или слизайте от власт да не ви сваляме със сопите,и в затвора да изплащате заемите си .Като не можете да създавате промишленост за какво искате да управлявате,само да крадете ли?А,А,А ПИСНА НИ ОТ ТАКИВА.
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Эа твое инфо управляващите не строят эаводи-строи ги биэнеса и то ако има нужда,т.е. ако ще спечели!Лично на мен/ и още мн такива/ приходите ми са свърэани със эемеделие и не искам и да чувам эа эаводи,эащото ще ми иэцапат плодородната почва...ако ме раэбираш:)

    Коментиран от #3

  • 3 999

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Подозирах че си егоист и лапкаш някакви субсидии и излязох прав.Заводите не тровят земята а простотията на хората, вие като сте загрижени за нея за това ли хвърляте стотици тонове пестициди и нитрати ,защо не питаш пчеларите какво мислят за вас.

    Коментиран от #5

  • 4 abv

    0 0 Отговор
    Това е поредната простотия на ГЕРБ и сие която е във вреда на народа

    Ето простотиите от предишното им управление:

    1. 10% данък върху лихвите по депозити
    Пари на които вече ми е взет данък пак данък.Боклуци нещастни.
    Не знам на вашите избиратели май им трябват очила.

    2.Вкарване на стажа в заплатите и изрязване на класа.
  • 5 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "999":

    Хаха!Ти си типичен представител на прослойката неудачници,чието кредо е "Всяко нещо в което не участвам и аэ,е далавера"!Честно каэано много си эабавен,но май е време да ходиш да си строиш эаводите:)Чао

    Коментиран от #6, #7

  • 6 999

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Ако един човек обиколил половината свят, с добро семейство и две деца осигуряващ работа на 12 човека,живял в Сан Франциско и Залцбург, с много приятели и колеги е неудачник значи си прав ако ли не значи визираш себе си /най вероятно/.
  • 7 Дядо Поп

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Господине,баба Ви ,колко пъти ти е казвала да не си пъхаш главичката под опашката на коня,надрусал си се с конски миризми и правителствена пропаганда.Там под опашчицата може да ти е топличко и комфортно, но разбери ,е в нормалния свят се живее добре с работеща икономика включваща и работещи заводи.Не
    можете,ли да разберете,че при липса на реални реформи този заем,ще го изпапкат мафиотите,ще вдигнат нови дворци с медни покриви и испанска теракота а ти и такива като тебе,ще смучете под опашката на коня за блажно.
  • 8 Бай Ставри

    0 0 Отговор
    Това е национално предателство и черен ден за България ! Да се задавят дано , ясен отговор за какво са тези пари няма, а само несвързани бръщолевици ! Нямат какво да лапат вече и започнаха заемите - горко ни , това са огромна маса пари които 2.5 милиона работещи българи трябва да връщат , децата ни и те ще връщат защото това няма да е последния заем ! Това е национално предателство и черен ден за България ,господ да е с нас..
  • 9 кмета

    0 0 Отговор
    СПОКО БЕ ЖЕЛЕЗНИЯ ЧОВЕК ЩЕ НИ СПАСИ ОЛЕЕЕЕ