Last news in Fakti

18 Февруари, 2015 08:12 1 765 0

Банкери скочиха срещу замразения избор в БНБ

  • бнб-
  • банкери-
  • президент-
  • правомощия-
  • нап-
  • нои

Преглед на печата

Банкери скочиха срещу замразения избор в БНБ, отбелязва в. „Стандарт”

Недоволство от замразения избор в парламента на подуправител за направление "Банков надзор" в БНБ изразиха с писмо до шефа на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова от Асоциацията на банките у нас. Документът е с дата 13 февруари 2015 г. и е адресиран и до финансовия министър Владислав Горанов. Писмото е подписано от председателя на УС на АББ Левон Хампарцумян и от главния секретар на АББ д-р ик. Ирина Марцева.

Радан Кънев: Възможно е правомощията на президента да бъдат променени, разкрива в. „24 часа”

В политиката с ултиматуми успехи не се постигат. Ние казваме какво смятаме, че е добро за държавата, и очакваме реакция от партньорите. Ако отговорът не е единодушен, сядаме и разговаряме. Разбирам добре аргументите на г-н Борисов да не се освобождават бързо ръководните лица в сектор “Сигурност” - желанието да не се натяга напрежение в обществото и да не остава впечатление, че това правителство действа като предишните.

Край на екооценките за дребния бизнес, разказва в. „Труд”

Дребният и средният бизнес няма да се подлагат на задължителна оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), съобщи вчера министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Промяната в Закона за опазване на околната среда е публикувана за обществено обсъждане и предстои да се внесе в Министерския съвет за разглеждане, както и да се гласува от парламента.

По думите на министър Василева промяната ще облекчи бизнеса и администрацията.

„Фризьорски салон, стоматологичен кабинет, малки търговски обекти, автомонтьорски услуги - това са все бизнеси, които по закон се водят обекти с обществено предназначение. По тази причина всеки подобен предприемач сега минава през процедури за преценка на извършването на ОВОС. Един фризьорски салон не е необходимо да преминава през тези тежки процедури, които и европейското законодателство не изисква. В този смисъл законовите промени целят прецизиране на текста и облекчаването на малкия семеен бизнес“, обясни Василева.

Наводненията потопили 450 млн. лева, разследва в. „Монитор”

Наводненията, сполетели страната ни през последните четири години, са нанесли щети за над 450 млн. лева. Това стана ясно след първото заседание на Междуведом-ствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Най-много поражения имало при потопите през 2014 г., когато водата отнесе варненския квартал „Аспарухово” и Добрич, а жертвите бяха 13. Малко след това последваха Мизия, Велико Търново, Ловеч, Габровско, Враца, Монтана и Пловдив.

Във всичките тези региони водата отнесла мостове, пътища и е разрушила диги на реките. За повечето щети вече са постъпили над 2100 искания, които са за над 450 млн. лева, стана ясно още вчера.

Всички са срещу идеята само адвокати да контактуват с НАП, НОИ и други служби, предполага в. „Сега”

Фирмите да бъдат задължени да наемат адвокати за посредници в отношенията си с всички държавни органи. Само адвокати, а не счетоводители, юрисконсулти или куриери да имат право да носят и получават документи от НАП, НОИ, НСИ, Булстат, БНБ, Инспекцията по труда, общините и останалите административни служби, както и да внасят финансови отчети или други документи в търговския, имотния и други регистри. Този проект за изменение на Закона за адвокатурата взриви професионалните организации на специализираните счетоводни предприятия и юрисконсултите, Нотариалната камара и Българската стопанска камара (БСК).

Смартфонът ще предупреждава за наводнения, отбелязва в. „Преса”

На първо място е природата. Такива интензивни валежи не е имало от доста време, и то концентрирани на определени места. В Кърджали например за един ден се изляха над 214 л/кв. м. Това е огромно количество вода. Природата създава ситуациите, но от друга страна, е човешката дейност. Има недобре поддържани язовирни стени, непочистени речни корита, които са предимно извън населените места. Друга предпоставка е незаконното строителство и законното, което е в заливаеми зони

Пътуваща класна стая с приз за иновация, обобщава в. „Дума”

Идеята за пътуваща класна стая спечели състезанието "Национален иновационен лагер", организирано от "Джуниър Ачийвмънт България". Надпреварата провокира участниците да създадат бизнес модел, който дава решение на проблема с неграмотността в света по начин, водещ до качествена промяна на живота на засегнатите.

Целта е пътуващата класна стая да стига до деца на възраст между 6 и 11 години, които по различни причини нямат достъп до образованието. С помощта на доброволци - студенти по педагогика, 5-членният отбор предложи справяне с проблема неграмотност в откъснати и отдалечени региони в България и по света. Николай Янков от СОУ "Козма Тричков" - Враца, Росица Каралийска от 91 НЕГ "К. Гълъбов" - София, Ивона Тренева от ЗПГ "Климент Арк. Тимирязев" - Сандански, Андреа Андреева от ПМГ "Екзарх Антим I" - Видин, и Николай Игнатов от МГ "Д-р П. Берон" - Варна, получиха по един таблет, осигурен от организаторите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА