Last news in Fakti

21 Март, 2015 12:28 1 076 1

България ще работи активно за изграждане на европейски енергиен съюз

  • българия-
  • ще работи-
  • активно-
  • изграждане-
  • европейски-
  • енергиен съюз

И това при пълно отстояване на националните интереси

„България ще работи активно за изграждането на Eвропейски енергиен съюз, при пълно отстояване на националните интереси. Ефективното функциониране на бъдещия единен енергиен пазар ще осигури предимства на икономиките на страните от Общността, гарантирайки тяхната независимост и конкурентоспособност“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на откриване на заседание на комисията по „Икономика, инфраструктура и енергетика“ на Парламентарната Асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Домакин на събитието, на което участваха  делегации от девет парламента от 12-те страни-членки на Асамблеята, бе българският парламент.

Като един от основните приоритети на правителството в сектор „Енергетика“ министър Петкова очерта диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. За тази цел бе направено предложение за европейско финансиране по плана „Юнкер“ на шест български газови проекта, както и на пет електроенергийни проекта. „Общата стойност на предложените проекти е приблизително 1,410 млрд. евро. “, подчерта министър Петкова. Сред проектите са: междусистемните връзки на България с Гърция, Турция и Сърбия, разширяване на подземно газово хранилище в Чирен, рехабилитация и модернизация на националната газопреносна система, изграждане на второ газохранилище. В актуализирания списък бяха добавени и два електроенергийни проекта - разширяване на ПАВЕЦ "Чаира" с язовир "Яденица“ и модернизация и рехабилитация на подстанции от електроенергийната разпределителна система на страната. „Посочените в списъка  електроенергийни и газови проекти, признати от Европейската комисия за проекти от общ европейски интерес, са от изключително значение за устойчивото бъдещо развитие на българската енергетика“, категорична бе Теменужка Петкова. 

Енергийният министър посочи и друг ключов проект за преодоляване на енергийната зависимост на региона на Югоизточна Европа и създаване на конкурентен газов пазар - идеята на българското правителство за изграждане на газов хъб на територията на страната. „България има всички предпоставки за реализацията този проект - стратегическо географско разположение, добре проектирана национална газопреносна мрежа и наличие на собствено газохранилище“, категорична  бе Петкова. По думите й е необходимо страните от Югоизточна Европа с общи усилия да формират единни послания в областта на енергетиката. „Обединени за създаването на силен европейски енергиен съюз, ще осигурим енергийна независимост и стабилност за региона“, категорична бе тя.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    0 0 Отговор
    Кога ли ще започнат да работят и за Българските Национални Интереси.