23 Март, 2015 13:13 2 889 0

Win-win situation

  • win-win-
  • situation-
  • гърция-
  • разочарова

Гърция за пореден път разочарова

Супер седмица за международните пазари на акции. Американският индекс S&P 500 поскъпна с 2.66 процента и доближи най-високите си исторически стойности. Европейският Euro Stoxx 50 се изкачи с 1.91 процента и за седма поредна седмица завърши с положителен резултат. Разбира се, основната тема през
седмицата бе месечното решение за монетарна политика на Федералния Резерв на САЩ (Фед). Това сочи седмичния коментар на Владислав Хаджидинев, главен специалист "Частно Банкиране" в Първа инвестиционна банка.

Няма да бързаме

Посланието на президента на Фед, г-жа Жанет Йелен, бе ясно – Фед няма намерение да започва покачване на лихвените проценти в следващите два-три месеца. Дотук със спекулациите за първо повишение през юни.
Основната причина заради, която Фед няма да бърза да започне още през юни е лекото отслабване на икономическия растеж в САЩ през първите месеци на годината. Част от проблема е й драстичното поскъпване на долара, което със сигурност има негативно влияние върху американския износ на стоки и услуги, а оттам и върху печалбите на голяма част от американския бизнес.
Следователно, колкото по-дълго Фед задържи рекордно-ниските лихвени нива в американската икономика, толкова по-добре за бизнеса и за пазарите на акции.

В края на седмицата пазарите в САЩ оценяваха вероятността за първо повишение на лихвените проценти по следния начин: през юни вероятност от 11 процента, през септември вероятност от 39
процента, а след декември над 50 процента.

Бедни и богати

В Европа събитията от седмицата минаха без големи изненади. Германия повиши прогнозата за ръст на икономиката си през 2015г (от 1.3 процента на 1.5 процента), с което затвърди усещането, че програмата на Европейската Централна Банка (ЕЦБ) за стимулиране на европейската икономика започва да има положителен ефект.

От друга страна, Гърция за пореден път разочарова.

Публичните финанси на южната ни съседка изглежда са в по-лошо състояние от това, което се смяташе само преди няколко седмици, когато им бе отпуснат поредният пакет от спасителни заеми. Закономерно, през миналата седмица ЕЦБ затегна мерките и отпусна на Гърция само 400 млн евро спасителна ликвидност, вместо поисканите 900 млн евро. В допълнение, гръцките банки вече нямат достъп до програмата за Спешна Ликвидна Подкрепа (Emergency Liquidity Assistance, ELA).

Тази седмица премиерът на Гърция ще се срещне с Ангела Меркел за да обсъдят възможностите за изход от задълбочаващата се криза. За съжаление ситуацията не изглежда добра и ще бъде голяма изненада, ако тези разговори успешно доведат до промяна в политиката на Ципрас.

Action Plan

През идните седмици пазарите ще бъдат изключително чувствителни спрямо икономическите данни идващи от САЩ. Всяка малка изненада ще има потенциал да влияе върху очакванията за бъдещето на лихвените проценти и върху посоката на пазарите на акции. Засега картината изглежда конструктивна и пазарите на
акции се очаква да продължат победният си марш.

Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземанена инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага.

Въз основа на материала, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет, препоръчват от ПИБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА