Last news in Fakti

2 Април, 2015 15:22 1 521 0

Иван Иванов оглави КВЕР

  • иван иванов-
  • квер-
  • ток-
  • вода-
  • регулатор-
  • кевр

Той бе единствената номинация за поста

Иван Иванов оглави КВЕР - 1
Снимка: ДСБ

Кандидатът на Реформаторския блок Иван Иванов, беше избран за председател на Комисията за водно и енергийно регулирани (КВЕР) със 142 гласа "за" 10 "против" и петима "въздържал се".

Той бе единствената номинация за поста и зад него застанаха депутатите от ГЕРБ, ДПС, Реформаторският блок, Патриотичният фронт, АБВ, БДЦ.

От БСП гласуваха само двама депутати и те бяха "против". Иванов не бе подкрепен и от "Атака" и един независим народен представител.

За членове на регулатора парламентът избра Евгения Харитонова, предложена от ГЕРБ, която е работила 23 години в "Техенерго" ЕАД от експерт до началник-управление. В НЕК ЕАД е ръководител на проект "Енергия 1", финансиран от Световната банка. Член е на ДКЕВР още в първия й мандат от създаването й.

Светла Тодорова - досегашният председател на КЕВР, която е предложена от ГЕРБ. Тя има 35 години професионален опит в енергийния сектор.

Единственият одобрен кандидат на БСП е Димитър Кочков, но от партията съобщиха, че най-вероятно ще поискат той да подаде оставка. Кочков е бил консултант и проектант, а от 2002 година заместник-директор на ВиК Плевен. Основател и активен член на Българската национална асоциация по качеството на водите, Българската асоциация по водите, Камарата на инженерите по инвестиционно проектиране.

Минути преди гласуването на състава на КЕВР, от БСП изненадващо поискаха оттегляне на издигнатите от тях кандидати за членове на регулатора. Това предложение не бе допуснато от председателя на парламента Цецка Цачева, а малко след това голяма част от групата на БСП напусна залата и не участва в гласуването.

Смисълът на изменението в закона е да гарантираме независимостта на органа. Не се свърза с предлагането на кандидати, стерилни от политическо пристрастие. Въпросът е - след избирането им за членове на този орган, те да прилагат закона, каза по време на дебатите Лютви Местан.

Ние от парламентарната група на ДПС на последно място бихме изразили съображения против номинирания за председател на Комисията господин Иван Иванов. Той е човек, безспорно с ясна политическа идентификация, безспорно доказан експерт, специалист в областта на законодателството, свързано с енергийната сфера.

Целта е с избирането на нови членове на КВЕР да се гарантира независимостта на този регулатор, каза и Делян Добрев от ГЕРБ.

Колегата му Валентин Николов обясни какви са предимствата да се знае коя политическа сила зад кой кандидат застава.

Депутатите гласуваха още великденската им ваканция да продължи от 10-и април, когато е Разпети петък, до 19-и април.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА