Last news in Fakti

24 Април, 2015 14:37 1 245 4

Подписаха документи за изграждане на АЕЦ в Аржентина

  • подписаха-
  • документи-
  • изграждане-
  • аец-
  • аржентина-
  • русия

Подписите си под тях сложиха представители на Русия и Аржентина

Правителствата на Русия и Аржентина подписаха Меморандум за взаимно разбирателство, полагащ основите на сътрудничество за изграждането на Шести енергоблок на ядрена централа на територията на Аржентина. Енергоблокът се предвижда да бъде с ВВЕР реактор с руски дизайн и мощност 1200 МВт.

Документът бе подписан в присъствието на президента на Русия Владимир Путин и президента на Аржентина Кристина Киршнер. Подписи под Меморандума поставиха генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко и министърът на федералното планиране, държавните инвестиции и услуги на Аржентина Хулио де Видо.

„Росатом“ се включи в проекта за изграждане на Шести енергоблок на АЕЦ „Атуча“. Реализацията на достигнатите днес договорки в тази сфера, ще осигури на Аржентина достъп до най-новите руски технологии, отговарящи на най-строгите изисквания за ядрена сигурност“, заяви след подписването президентът на Русия ВладимрПутин.

В съответствие с Меморандума, страните определиха за своя главна задача скорошното подписване на междуправителствено споразумение за изграждане на АЕЦ. По думите на Кириенко в момента се работи по документа. „Ние предлагаме на Аржентина най-новата ядрено-енергийна технология от „3 плюс“ поколение, която изцяло отговаря на съвременните изисквания за ядрена сигурност. Предложената от Русия ядрена технология се отличава и с висока икономическа ефективност. Уникалният руски опит по изграждане на АЕЦ е известен в целия свят и високото качество на тези централи се потвърждава всеки ден в практиката. Убеден съм, че споразумението, над което ние вече работим, ще бъде взаимноизгодно, ориентирано в дългосрочна перспектива и отговарящо на реалните възможности на страните“, добави генералният директор на „Росатом“.

В рамките на церемонията бе подписано и предварително споразумение за развитие на проект по изграждането на АЕЦ в Аржентина между “РусатомОверсиз“, дъщерна компания на „Росатом“, и компанията NucleoeléctricaArgentina S.A. Документът бе подписан от генералния директор на „РусатомОверсиз“ Джомарт Алиев и президента на NucleoeléctricaArgentina S.A Хосе Луис Антунес. Подписаното споразумение определя обхвата на сътрудничеството, правата и задълженията на участниците, финансовите и другите условия между двете страни при развитие на проекта за строителството на АЕЦ по руска технология в Аржентина.

В рамките на официалното посещение на президента на Аржентина Кристина Киршнер в Русия, горивната компания на „Росатом“ ТВЕЛ подписа два меморандума за взаимно разбирателство с Националната комисия по ядрена енергия на Аржентина и държавната корпорацияINVAP S.E. Документите предвиждат взаимодействие и съвместни усилия на страните по широк кръг въпроси на сътрудничеството в областта на ядрената енергетика. В частност се предвижда доставка от Русия на нискообогатено ядрено гориво и компонентите му за нуждите на изследователските и енергийни реактори на Аржентина. Предвижда се и доставка на циркониеви компоненти за ядрения горивен цикъл, произведени от ТВЕЛ, както и провеждане на съвместна научно-изследователска дейност.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Лоши рашъни, лоши. Продадоха нашето "Белене" на аржентинците, а нашия поток на турците и гърците. Лош Путин, добър Банана! Да се молим в промяната на климата, та нашата "бананова" държава да може да изнася банани за Америка.
  • 2 коко

    0 0 Отговор
    всички строят ние затваряме
  • 3 незнайко

    1 0 Отговор
    Нищо не е в състояние да вразуми нашите управници. Ще се подмазват до край на САЩ. Народа за тях е стока която продават. Това го нямаше преди 1990 г. До сега АЕЦ Белене щеше да работи, вместо да има стърчащи постройки.
  • 4 незнайко

    0 0 Отговор
    Послепис ЕВРОПА не иска силна БЪЛГАРИЯ.