4 Май, 2015 09:59 17 831 10

Откриха хиляди непотърсени влогове в швейцарски банки

  • влогове-
  • сметки-
  • банки-
  • швейцария-
  • нацисти-
  • закон-
  • непотърсени-
  • втора световна война

Става дума за непотърсени влогове както на швейцарци, така и на чужденци

Откриха хиляди непотърсени влогове в швейцарски банки - 1
Снимка: Wikipedia

Швейцарски банки откриха хиляди непотърсени влогове, създадени преди 1955 година, съобщи немският вестник Welt am Sonntag.

Според изданието това ще разкрие, къде нацистите са спестявали своите пари по време на Втората световна война.

Според нов закон в Швейцария, банките трябва да публикуват информация за сметки, които са били отворени преди най-малко 60 години и са станали непотърсени в продължение на 50 години.

Говорителка на Асоциацията на швейцарските банки (SBA) заяви, че въпросните сметки са както на швейцарци, така и на чужденци. Тя сподели, че банките не са си поставили цел да намират именно нацистки сметки.

Непотърсените влогове са чувствителна тема за Швейцария след Световния еврейски конгрес през 1990 година, на който се поведе кампания активите да бъдат върнати на жертвите на Холокоста.

В страната има традиция самоличността на клиентите на банките да се пази много строго. Тя обаче е подложена на остри критики, тъй като позволява да бъдат укривани данъци, а също така е насърчавала нацистите да откриват сметки по време на Втората световна война.

Welt am Sonntag съобщи, че е намерена поне една подозрителна сметка, открита от германец през 1940 година. В нея са намерени повече от 1000 швейцарски франка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    1 0 Отговор
    Я да не ми пипате париците спестени от закуски.
  • 2 Факира

    3 0 Отговор
    А сметките на извършителите на българският холокост ? Пряко или косвено с ограбването на Б-Я са засегнати милиони, би трябвало да разгласят всички сметки в Швейцария на българи които са над 50.000 Евро, както стана със Христо Бисеров
  • 3 антисемит

    3 1 Отговор
    Айде сега ,не стига,че им плащат още кръвнина на чифутите от германия,ами и тръгнали на хорицата да им крадат парите от банките..аси наглостта-не се наядоха тия.Трябва май нов Адолф да се пръкне малко да ви свали на земята!
  • 4 антисемит

    2 1 Отговор
    Айде сега ,не стига,че им плащат още кръвнина на чифутите от германия,ами и тръгнали на хорицата да им крадат парите от банките.Баси наглостта-не се наядоха тия.Трябва май нов Адолф да се пръкне малко да ви свали на земята!

    Коментиран от #5

  • 5 антиантисемит

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "антисемит":

    Ако ти беше от еврейско семейство,и нацитата бяха убили баба ти и дядо ти и им бяха извадили златните зъби от устата ,друга песен щеше да пееш

    Коментиран от #7, #8

  • 6 BKN

    0 0 Отговор
    mn. dobra novina,moje li ngkoy da dade savet ,kak moga da proverg za nasledstvo na pra dgdo mi okolo 40-44godina-pri otkrivane polu4ava procent ot sumata kogto ne e malka,ako ima takav 4ovek 6te dam i gsm za vrazka
  • 7 Капута

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "антиантисемит":

    Те и турчолята 500г ни е...а м....те и ни режеха главите , но ние не сме потърсили още нищо от тях.А за нашите пари няма какво да се притесняваме, те се върнаха обратно в България във вид на големи заводи.Трябва да сме благодарни ,че ни окрадоха парите ,че иначе нямаше да пстроят с тях заводи и къде щяхме да работим?Ха ха ха ха.
  • 8 антисемит

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "антиантисемит":

    Да ама за голяяяяма радост не съм,а съм потомък на четник и предполагам,че няма истински българин(не евреин или циганин),който да няма някой от предците му да не са пострадал от турския ятаган или изнасилвач.В това число включвам и Арменците.Разбра ли сега ЧИФУТЕ?

    Коментиран от #9

  • 9 Симеон II

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "антисемит":

    Потомък си на л..на и по майчина и по бащина линия, сам го показваш. Друг вариант е да си много мързелив, то те кара да се чувстваш безпомощен и търсиш вината на страданията си в евреи и цигани. Цигани айде, ама еврей не си виждал освен по телевизията, което прави невъзможно да са ти навредили.
  • 10 Борман

    0 0 Отговор
    Жълтурите трябва да са ни благодарни , че сме ги отървали!Иначе, щяха да станат на сапун!