Last news in Fakti

14 Май, 2015 03:00 939 0

Комисията по финансов надзор в Тайван поде нова инициатива

  • тайван-
  • комисия по финансов надзор-
  • инициатива-
  • банки-
  • икономически растеж-
  • конкурентоспособност-
  • акционери-
  • капиталова адекватност

Инициативата има за цел постигане на по-голяма финансова стабилност и икономически растеж

Комисията по финансов надзор в Тайван поде нова инициатива, насочена изцяло към укрепване на финансовите институции в страната и по-добра подготовка на местния сектор за интензивна глобална конкуренция.

„Целта на проекта е да оценява и развива фирмите по 12 основни критерия, сред които са корпоративната социална отговорност, финансовата структура, дизайн на продукта, рентабилност и управление на риска”, заяви министърът на Комисията по финансов надзор Ценг Минг-Чун.

Според него банковите и застрахователни компании в Тайван са отчели рекордни  печалби, достигайки до  16. 23 милиарда щатски долара през отминалата година. Но въпреки, това той е на мнение, че бизнесът като цяло не показва достатъчно силен напредък. „Някои от приходите идват от еднократни сделки или не са били свързани с текущите операции на фирмите и не отразяват същността на конкурентоспособността”, допълва той.

Една от целите на новата инициатива е фирмите да бъдат насърчавани не само да увеличават активите си, но и  да стъпват на други азиатски пазари. Това ще е доказателство за истински икономически напредък.

Статистиката показва, че тайванските топ 5 банки регистрират средно 12.85% капиталова адекватност, а комбинираните активи на целия сектор възлизат на 4.3 трилиона тайвански долара. „И двете стойности са под необходимите за да говорим за разширено регионално развитие”, сподели Ценг.

Ето защо тази инициатива изглежда изключително привлекателна, доколкото ще се фокусира изцяло върху икономическия растеж. Правителството е планирало да въведе конкретни мерки, сред които са подпомагането на местните банки за повишаване на техните възможности за разработване на нови продукти и услуги и контрол на риска.

Комисията по финансов надзор и сродни агенции ще направят обстоен преглед на съществуващите нормативни документи и регулации в страната и чужбина и ще наблюдават ценовите политики на местните предприятия, като ще предлагат и подобрения в тази връзка, които биха могли да им осигурят повече пазарни поръчки.

„Тъй като фирмите растат, те трябва да поемат по-голяма социална отговорност, като оставят своя принос в благотворителни акции и кампании на различни организации и гарантират по-справедливо разпределение на печалбата сред служители, клиенти и акционери”, заяви Ценг.

„Важно е да се има предвид, че инициативата няма да доведе до незабавни ползи”, допълни той. Според него се очаква дори някои банки да регистрират своеобразен спад в своята рентабилност по време на етапа на изпълнение, но в дългосрочен план тези усилия ще се отплатят щедро под формата на засилена възвръщаемост на активите и собствения капитал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА