Last news in Fakti

29 Май, 2015 00:34 3 183 0

Тайван е 11-тата най-конкурентоспособна икономика в света

  • тайван-
  • конкурентоспособна-
  • икономика-
  • света-
  • международния институт за развитие на мениджмънта-
  • проучване

Това сочат данните от проучване на Международния институт за развитие на мениджмънта

Тайван е 11-тата най-конкурентоспособна икономика в Годишника на световната конкурентоспособност според Международния институт за развитие на мениджмънта.

Данните от изследването сочат още, че най-конкурентоспособната икономика в световен мащаб е САЩ, следван както следва от Хонконг и Сингапур. На четвърто и пето място в класацията се нареждат съответно Швейцария и Канада.

В проучването са взели участие общо 61 икономики, сред които и Република Китай. Китай се е изкачил с две позиции спрямо предходната година благодарение на засиленото си управление и бизнес ефективността.  Единствената област, в която се забелязва известен спад, това е инфраструктурата.

„Последната ранглиста на Международния институт за развитие на мениджмънта представя реалната оценка, която дава международната общност за усилията на правителството за подобряване ефективността и финансовото благосъстояние на публичния сектор”, заяви директорът на отдела за икономическо развитие към Националния съвет за развитие в страната.

Според годишника Тайван се изкачва с три позиции, заемайки 11-то място по признака „икономически просперитет”, което се дължи основно на силната местна икономика, международните инвестиции и повишаване на заетостта.

От гледна точна на ефективността на бизнеса, страната се нарежда на 14-то място, като за сравнение предходната година е била 17-та в класацията. За това са спомогнали подобряващите се управленски практики и по-добрите условия на пазара на труда.

Въпреки добрите резултати обаче, Тайван регистрира и не толкова добър такъв в областта на инфраструктурата, слизайки с една позиция надолу до 18-то място. Това се дължи основно на спад в технологичната инфраструктура в страната.

Според Института сред основните конкурентни предимства на Република Китай са икономическата стабилност, износът на високотехнологични продукти, постиженията в сферата на образованието в частност във висшето образование, висококвалифицираната работна ръка, качеството на корпоративното управление и добре развитата фискална система.

В проучването бяха отчетени и някои сериозни предизвикателства, пред които Тайван се изправя. Сред тях са необходимостта от прилагане на по-нататъшна икономическа либерализация и преструктуриране на промишлеността, както и насърчаване на по-силното социално сближаване и интеграция.

Годишникът на световната конкурентоспособност води началото си от 1989г., като ежегодно оценява конкурентоспособността на икономиката на страните по над 300 критерия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА