Износът на България за трети страни се е увеличил с 35.1%

В същото време вносът оттам се е се е увеличил с 24.2% спрямо съответния период на предходната година

Публикувана: 9 Септември, 2011 13:41
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 567
ШРИФТ ПЕЧАТ

През периода януари - юли 2011 г. износът на България за трети страни се е увеличил с 35.1% спрямо съответния период на предходната година и надвишава 8.6 млрд. лева, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

Основните търговски партньори на България са Турция, Сърбия, Русия, Република Македония и Китай, които формират 47.1% от износа за трети страни. Значително нараства износът за ЮАР и Канада. Спад е отчетен при износа за Сирия, Сингапур, Перу, Индонезия, Обединените арабски емирства, Албания, Виетнам и Сърбия. През юли 2011 г. износът за трети страни нараства с 32.7% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 1.3 млрд. лева.

Вносът на България от трети страни за първите седем месеца на 2011 г. се е увеличил с 24.2% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 10.5 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям ръст бележи вносът от Казахстан, Обединените арабски емирства, ЮАР, Република Корея и Сингапур. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Перу, Египет и Виетнам. През юли 2011 г. вносът на България от трети страни се увеличава с 6.6% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 1.5 млрд. лева.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни за периода януари - юли 2011 г. е отрицателно и достига 1905.8 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и възлиза на 1352.6 млн. лева. През юли 2011 г. външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни е отрицателно и достига 141.6 млн. лева.

Износът на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите седем месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година се е увеличил в преобладаващата част от секторите. Най-голям ръст е отбелязан в секторите "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" , "Минерални горива, масла и подобни продукти", и "Необработени сурови материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" . Спад се наблюдава при износа от сектор "Разнообразни готови продукти, н.д." .

При вноса от трети страни най-голям ръст е отчетен в сектор "Химични вещества и продукти", а най-нисък - в сектор "Необработени сурови материали, негодни за консумация (изкл. горивата)".

През периода януари - юли 2011 г. са изнесени стоки общо за 22.4 млрд. лв. и спрямо съответния период на предходната година износът се е увеличил с 36.9%.

През юли 2011 г. общият износ възлиза на 3.6 млрд. лв. и нараства с 21.1% спрямо същия месец на предходната година.

През периода януари - юли 2011 г. в страната са внесени стоки общо за 24.8 млрд. лв. (по цени CIF), или с 21.8% повече спрямо същия период на предходната година. През юли 2011 г. общият внос се увеличава с 12.7% спрямо същия месец на предходната година и достига 3.7 млрд. лева.

Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно през периода януари - юли 2011 г. и възлиза на 2362.1 млн. лв., което е с 1608.4 млн. лв. по-малко от салдото за първите седем месеца на 2010 година. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и възлиза на 1155.0 млн. лева. През юли 2011 г. общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно и възлиза на 89.8 млн. лева. По цени FOB/FOB салдото е положително и достига 99.2 млн. лева.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.