Last news in Fakti

14 Юли, 2015 17:15 6 209 3

Водещ немски производител на машини с намерение да отвори завод у нас

  • водещ немски-
  • производител-
  • машини-
  • завод

Крупни семейни предприятия от Германия насочват поглед към Източна Европа в търсене на по-добри условия за бизнес. Основните причини за миграцията на немски производства са по-тежките данъчни условия, налагани на фамилните компании в Германия и по-конкретно наследствения данък. Освен това се отбелязва влошаването на качеството при производствата и повишаване на разходите на германските предприятия, базирани в Китай. Това стана ясно на срещи на министъра на икономиката Божидар Лукарски с изпълнителния директор на Съюза на производителите на машини и съоръжения (VDMA) Елгар Щауби и с управителя на Фондация за фамилен бизнес Щефан Хайдбредер, които се проведоха в рамките на работно посещение на министъра в Мюнхен.

Съюзът на производителите на машини и съоръжения представлява над 3100 предимно средни предприятия от индустрията, което го превръща в най-големия индустриален съюз в Европа. Една от фирмите, членове на Съюза, които вече имат конкретен план за изграждане на фабрика у нас е Multivac – лидер в производството на опаковъчни машини. Компанията присъства на пазара в 140 страни и осигурява заетост на 4 500 работника в седем производствени бази в различни части на света. Планираната инвестиция у нас е втора за компанията, която към момента има собствено представителство в София.
Фирмата работи по проекта за ново производство на стойностот 2,5 млн. евро и първоначално ще разкрие 80 работни места, като фокусът ще бъде производството на технически модули. Ръководството на компанията се очаква скоро да вземе финално решение за локацията на инвестицията, като изборът се свежда до България или Румъния.

„Много немски компании изпитват недостиг на квалифицирана работна ръка в Германия и се оглеждат за други инвестиционни дестинации“, посочи финансовият директор на Multivac Кристиан Трауман. Той оцени качеството на българските кадри като много добро, което е и причината в първото им предприятие да няма нито един служител от Германия.„Поддържаме тясно сътрудничество с Техническия университет в София, в момента дори имаме 4 стажанта“, допълни той.

Лукарски посочи, че страната ни има традиции в машиностроенето, както и подходящи условия за развитие на високотехнологичнии иновативни производства като това на Multivac. Като конкретен пример той даде предоставяните от Национална компания „Индустриални зони“ възможности и по-конкретно зоната в Божурище, където наскоро завод откри друг голям немски инвеститор - BHTC. По думите на министър Лукарски Министерство на икономиката и Българска агенция за инвестиции се ангажират да съдействат максимално на потенциални инвеститори. Той предложи при предстоящото посещение на ръководството на компанията да бъде проведена среща в БАИ за обсъждане на конкретните възможности и инвестиционни стимули, които страната ни предоставя.

Интерес към българския пазар проявява и друг член на Съюза – „Баумюлер“, която работи в сферата на автоматизиране на производствените процеси, като реализира годишни обороти от 220 млн. евро и има над 1600 служителя по цял свят. Компанията има изградени производства в Чехия и Словения, а амбициите й са за разширяване на пазарния дял у нас. По предложение на министър Лукарски компанията, както и Съюза на производителите на машини и съоръжения ще търсят сътрудничество с Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) за идентифициране на потенциални партньори от българска страна. Членове на Съюза ще търсят възможности от взаимен интерес с български компании и на предстоящ през октомври форум в София, участие в който към момента са заявили близо 40 баварски компании.

На среща с управителя на Фондация за фамилен бизнес Щефан Хайдбредер Лукарски посочи, че приоритет на българското правителство е насърчаването на малките и средните предприятия и в частност на семейния бизнес, който в Германия например се явява гръбнакът на икономиката. По думите на министър Лукарски обаче България има ограничен опит в насърчаването на фамилните предприятия. „Сега прохождаме в тази сфера и опитът на Фондацията за фамилен бизнес би бил много ценен за нас“, посочи Лукарски. Той заяви, че планира да направи преглед на успешните практики, изследвайки не само Германия, но и Франция, Австрия, Великобритания, на база на което да бъдат направени предложения за мерки в подкрепа на семейния бизнес у нас. Двамата се договориха за първата стъпка, която ще бъде организирането на конференция за представяне на тези практики в София догодина.

„Практиката на повечето семейни компании в Германия е да изнасят 2/3 от собствеността си в страни, които предоставят по-благоприятни условия за тяхното развитие“, посочи Хайдбредер. По негови думи планирания в Германия данък наследство в размер на 30% е сериозно предизвикателство за семейния бизнес, който насочва погледа си към страните в Източна Европа. Това определя възможности за привличане на нови инвестиции и у нас. В България вече оперират водещи немски фамилни бизнеси и опитът им е показателен за други, които обмислят изнасяне на производство в други страни, обясни Хайдбредер.

В рамките на посещението си министър Лукарски посети и завода на BMW. Той представи последните положителни индикации в развитието и привличането на високотехнологични компании от сферата на производство на компоненти за автомобилната индустрия у нас. Йън Робъртсън, член на УС на BMW определи потенциала на българския пазар като добър и посочи, че увеличените продажби на BMW в България са барометър за подобряващото се икономическо състояние на страната ни.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 разбирач

    0 0 Отговор
    това не е добра новина за нас, защото това означава, че минималната раб. заплатка ще спре да се увеличава, а и изобщо заплатите няма да растат... тези боклуци закъсняха с подобни инвестиции у нас с 25 год. закъснение... и чак сега идват разни, защото обстановката е бетон откъм възможности за тъпчене на робите, но инак постоянно се обясняват как не били експлоататори на евтина работна ръка и тем подобни... истината е, че по-високи заплати ще вземат само из администрацията им, а баш там долу в производството ще са с мижавите заплатки:( не е добра индикация, че идват крупни инвеститори... няма да видите високи заплати! а няма ли високи заплати - няма стимулиране на вътрешното потребление! а нямат ли хората пари - няма покупателна възможност, а оттам фалити за търговци и т.н. ... 25 год. стегнация хаха искате това-онова и да се развивате, ама ви удрят СПИРАЧКА като ви дават пари, колкото и за ядене не достигат, па камо ли за ток, вода, дрехи, развлечения... то зат'ва и не останаха хора тук... 3млн. са навън и НИКОГА няма да се завърнат! това, че си идват за малко на гости и ваканция - не е връщане! навън те вземат заплата минимум 3-5 пъти по-голяма отколкото тук, а цените са ~същите...

    Коментиран от #2

  • 2 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "разбирач":

    Такива атакистки глупости скоро не бях чел!

    А "логиката" на написаното буди смях дори и при петокласниците!
  • 3 Боза

    0 0 Отговор
    "В търсене на евтина работна ръка и данъци" Така трябваше да бъде оглавена тази статия.Китайците вдигнаха стандарта си и вече не им отърва на "инвеститорите".Който със всеки изминал месец стават по-АЛЧНИ...Как иначе да си поддържат високия стандарт на живот.Къщи,коли и самолети за милиони.Няма проблем който го може го прави.Нищо чудно да се превърнем във мини-Китай,разликата е че тука печелят единствено инвестотирите нито хората нито държавата даже може да получат превилегии защото инвестират тука