Last news in Fakti

14 Август, 2015 06:29 1 253 0

Финални тестове на 3-ти блок на Ростовската АЕЦ

  • ростовска аец-
  • блок-
  • енергетика

На Трети енергоблок на Ростовската АЕЦ започнаха финалните тестове (комплексните изпитания) при ниво на мощност 100%. Успешното им завършване ще даде „зелена светлина“ за въвеждането му в промишлена експлоатация.

Заместник-главният инженер по експлоатацията Александър Беляев отбеляза, че според регламента на тестовете, Трети енергоблок ще работи 15 денонощия на ниво номинална мощност.

„При провеждането на комплексните изпитания се проверява съвместната работа на основното оборудване и взаимоспомагателните системи при натоварване на работа на блока на базов режим. В работата са включени контролно-измервателните прибори, блокировката, устройствата за сигнализация и дистанционно управление, защитата, автоматичните регулатори, автоматизираната система за управление на технологичните процеси. Това са последните изпитания на блока преди въвеждането му в промишлена експлоатация. В настоящия момент няма забележки към работата на оборудването“, подчерта той.

Ростовската АЕЦ е филиал на „Концерн Росенергоатом“.

Предприятието е разположено на брега на Цимлянското водохранилище на 13,5 км от град Волгодонск. В АЕЦ работят реактори ВВЕР-1000 с мощност от по 1000 мегавата. Първи енергоблок е въведен в експлоатация през 2001 г., Втори – през декември 2010 г.

Физическото стартиране на Трети енергоблок става през ноември 2014 г., а през декември 2014 г. той е включен в мрежата на енергийната система на страната. След това започва поетапното усвояване на мощността – 30%, 50%, 75%, 90% в продължение на 6 месеца. Преди месец Трети енергоблок излезе на 100% мощност. В момента се строи Четвърти енергоблок от руската държавна корпорация „Росатом“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА