Last news in Fakti

11 Септември, 2015 09:04 1 829 5

Каролев и Калфин в спор защо не растат заплатите у нас

  • заплати-
  • българия-
  • владимир каролев-
  • ивайло калфин

Не е вярно, че заплатите не растат, а икономиката - да, на мнение е икономистът

Икономистът Владимир Каролев с остра реакция след интервю със социалния министър Ивайло Калфин в „Здравей, България” по Нова телевизия преди няколко дни. В него той обясни защо у нас заплатите не растат.

"Не е вярно, че заплатите не растат, а икономиката - да. От 2009 до 2014 г. заплатата е нараснала с 35%, а икономиката - с 13%. Тоест ръстът на заплатите е три пъти над този на икономиката”, обясни Владимир Каролев.

"Не искам държавата да се меси във фиксирането на нищо, защото ако погледнем кои са най-богатите държави, ще видим, че начело са страни, в които държавата се меси много малко, защото има индекс на икономическа свобода”, обясни икономистът.

По думите му единственият източник на ръст на икономиката е увеличаване на спестяванията и инвестициите. А начинът да растат заплатите на хората е да сме по-производителни. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 0 Отговор
    Колко по-производителни да бъдем господин Каролев, как да работя повече като знам, че същата фирма в която работя има завод и в Италия и там работят по-малко от нас и взимат 7 пъти по-големи заплати. Е господин Каролев мисля, че и да спим няма как да произвеждаме 7 пъти по-малко от тях. На всичкото отгоре в България масово се нарушава трудовото законодателство от чуждите фирми и това се знае. Гърбят хората да работят и събота и неделя уж си отработвали почивките ( фирма Микро Ак ЕООД гр.Ботевград), отделно категоризациата е такава каквато си платят. Така, че господин Каролев ставате смешен с подобни изказвания при положение , че всички знаем истината.
  • 2 Аман

    1 0 Отговор
    Аман от неолиберални б...ци! Този "мъдрец" непрекъснато се чувства длъжен да се държи като някакъв всезнаещ умник и непрекъснато изплясква по някоя простотия, където и да се появи. Аз имам следният простичък въпрос към "мъдреца" Каролев: след като у нас БВП на глава от населението се движи на нива около 45% от средния за Европа, колко трябва да е размера на заплатите у нас? И за сведение, аз работя в държавна институция и заплатата ми не е мърдала от 4 години, т. че не знам за какви проценти и тройни увеличения става въпрос. То всъщност нали това е политиката на ГЕРБ - който може да си стои в БГ, полугладен, а който не може - ей къде е Европата. Ама то с всеки изминал ден тук мат'риала намалява и накрая ще останат само вождове, а няма да има индианци, май...

    Коментиран от #4

  • 3 СССР

    1 0 Отговор
    Абе тоя що не го гръмнат .Дойде аз да съм му работодател на тоя само ... .За кирляка ( Каролев ) става въпрос .
  • 4 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Аман ":

    Съгласен! И номер1 също е прав. Производителността ни в чужбина е пословична, защото знаем за какво работим, но тук като се плаща 5-6 пъти по-малко, защо да работя със същата сила, като колкото и да се пъна, няма как ми дадат парите които заслужавам. И за да обоснова твърдението, че българите изобщо не работим малко или некачествено, ще кажа, че тук в нашата страна се прави може би най-много софтуер на глава от населението. Почти всички големи ИТ компании имат развойни отдели тук, не в Албания, Таджикистан, Турция, Египет, Занзибар и т.н., където заплатите биха били по-ниски.
  • 5 гост

    1 0 Отговор
    работя във фима с месечен обоот около милион и половина и всички около 150 служители сме на 400 лева заплата та за колко по голяма производителност става дума или трябва лек метеж от страна на работещите и някоя и друга публична екзекуция на някои пишман бизнесмен и министр подлога че да тръгнат нещата в правилна посока