Last news in Fakti

12 Септември, 2015 15:24 1 603 0

Дефицитът в НЕК остава 3.7 млрд. лeва

  • бургас-
  • енергетика-
  • ефективност

Ще бъде реконструирана районна отоплителна инсталация в Бургас съвместно с норвежки партньори и Техническия университет

Дефицитът в НЕК е 3.7 млрд. лв, като 2.3 млрд. лв. е генериран от невъзстановени инвестиционни разходи за АЕЦ Белене и Цанков камък, а 1.4 млрд. от евтиния ток.

Дефицитът в НЕК се запазва в същите рамки спрямо предишния отчетен период въпреки мерките взети от правителството. Все пак трябва да се има предвид, че повечето от тях не са заработили и ефектът им ще проличи след месеци.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която посети обекти одобрени за финансиране по програма „Енергийна ефективност и възобновяема енергия”.

Тя добави, че 1 млрд. и 400 млн. е тарифният дефицит, който НЕК генерира в резултат на регулаторната политика. „Регулаторна политика, която е на базата на нормативната уредба и на нейна база НЕК изкупува електрическа енергия от двете американски централи, от заводските централи, от топлофикациите, ВЕИ-ата, на по-високи цени, отколкото е пазарната цена.

По програма „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ се отпускат повече от 2,5 млн. лв. за изпълнение на проекти в най-голямата по площ област на страната – Бургас. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и зам.-министър Жечо Станков посетиха обекти в градовете Приморско, Бургас и Поморие, които са одобрени за финансиране по програмата, съобщиха от пресслужбата на ведомството.

В жилищен квартал „Меден рудник“ в Бургас започват дейности за повишаване на енергийната ефективност на централното топлоснабдяване в три общински сгради за образование. Стойността на проекта е 825 хил. лв. и ще се изпълнява в продължение на 13 месеца. Предвижда се да се извърши реконструкция на районната отоплителна централа на квартал „Меден рудник“. Централата топлоснабдява две училища – „Константин Петканов“ и „Елин Пелин“, както и една детска градина - „Морска звезда“. Министър Теменужка Петкова подчерта, че проектът в Бургас ще се изпълнява не само с норвежки партньор, а и съвместно с Техническия университет в София. По думите на кмета Димитър Николов, с реконструкцията на отоплителната инсталация в квартал „Меден рудник“ ще се осигури непрекъснато отопление за 2 500 деца в учебните заведения.

В Приморско министър Петкова и кметът на града Димитър Германов дадоха старт на изпълнение на проект за повишаване на енергийната ефективност в сградата на СОУ „Никола Вапцаров“. Предвиденото финансиране възлиза на 405 хил. лв., а продължителността на изпълнение на дейностите по него е 12 месеца. В рамките на проекта по програма „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ ще бъде извършена реконструкция на отоплителната система на училището. През 2014 г. с финансиране по Международен фонд „Козлодуй“ са топлоизолирани стените и покрива на СОУ „Никола Вапцаров“.

Енергийният министър Петкова и кметът на Поморие Иван Алексиев посетиха многопрофилната болница за активно лечение в града. Отпускат се 682 хил. лв. за изпълнение на мерки за повишаване на енергийната ефективност на здравното заведение. Проектът предвижда смяна и реконструкция на вътрешна отоплителна инсталация в болничното заведение с цел намаляване на крайното потребление на енергия. По думите на кмета Алексиев, изпълнението на проекта ще осигури нов пуск на отоплителната инсталация в болницата, която не е работила от 2009 г. досега.

Програма BG04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" (т.нар. Норвежка програма) се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство въз основа на подписан меморандум за разбирателство между Република България от една страна и Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия от друга.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА