Last news in Fakti

3 Октомври, 2015 10:21 1 637 2

Глоба от 68 EUR за хвърлен фас

  • глоба-
  • фас-
  • париж

До силно рестриктивни мерки прибягнаха властите в Париж, за да направят „града на влюбените” по чист и красив. От 1 октомври всеки, които си хвърли фаса на улицата, ще трябва да плати глоба в размер на 68 EUR. „Годишно във френската столица събираме 350 тона фасове. Това е невероятна мръсотия. На обществените места те са навсякъде: по тротоарите, в канавките, в парковете и градините, тревните площи и дори в пясъчниците, където играят децата”, обяснява представител на градската администрация.

За французите 68 EUR е значителна сума. Срещу нея могат да се купят 10 кутии цигари. През тази година властите поставиха по парижките улици 30 000 пепелника. Целта е не само градът да стане по-чист, но и да се намали броят на токсичните вещества.

Париж не е първата столица, която прибягва до драстични санкции. Рим въведе още през 2007 г. солени глоби за хвърлен фас. Сумата варира от 24 EUR до 154 EUR. А ако не се хвърля боклукът разделно, то санкцията е между 50 EUR и 300 EUR. За спазването на чистота следи специална контролна група.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    0 1 Отговор
    БРАВО НА ПАРИЖАНИ
    А ТУК КОГА ЩЕ СТАНЕ ТОВА
  • 2 разбирач

    1 0 Отговор
    по принцип си е най-мръсната столица понеже там през деня може да видите стотици мишки, а вечер са повече:) проблемът им не са фасовете а пълшоците, негрите, многото коли и простотията им!