Last news in Fakti

9 Октомври, 2015 21:07 5 354 2

Една държава е и най-богатата, и най-бедната в света

  • венецуела-
  • цена

Ако си мислите, че Швейцария, Япония или Норвегия, са най-скъпите държави в света, то определено това не е така. Най-скъпата е Венецуела. За 15 минути път с кола от плажа до хотела, таксиметров шофьор взема 158 USD, казва Саймън Блек, който седмица по-рано е платил значително по-малка сума за полет с частен хеликоптер в Колумбия.

В действителност толкова богата на ресурси държава, като Венецуела, трябва да е най-процъфтяващата в Латинска Америка. Това обаче не се случва поради различни причини, като ключовите са висока корупция и висок процент на некомпетентност на властта на различни равнища.

Докато приходите в държавната хазна в други страни се инвестират за подобряване на инфраструктурата, изследвания и разработването на нови технологии, то управляващите във Венецуела насочват тези средства за реализирането на различни социални програми с цел парирането на социални вълнения и запазване на властта.

Казано накратко, Венецуела не инвестира в бъдещето, поради това цялата нефтена инфраструктура гние, добивът намалява, а и в рамките на година цената на петрола падна двойно.

Както редица западноевропейски държави и САЩ, Венецуела също не може да балансира държавния си бюджет без помощта на нови и нови заеми. Към днешна дата бюджетният дефицит е 14% от БВП и правителството трудно намира средства, за да погаси външните си задължения и да избегне дефолт.

Както и други държави и Венецуела беше свикнала с високите цени на петрола, а днес бездефицитен бюджет е възможен само при цени 100-120 USD за барел. Какъв е изходът от подобна ситуация? Единственото, което остава да се направи, е да се печатат пари, но за съжаление венецуелският боливар не е резервна валута, и да се прави това по аналогия на САЩ, няма да даде търсения ефект.

Официалният курс на националната валута на Венецуела е 6.3 боливара за 1 USD, но на черния пазар щатската валута струва цели 60 пъти по-скъпо.

Ако се върнем към цената на таксиметровата услуга в началото на материала, в случай, че тя се смята по официалния курс, услугата би струвала едва 2.5 USD, но ако е по черния, то тогава тя скача до 158 USD. Получава се така, че в зависимост от курса, който се ползва Венецуела може да бъде както най-скъпата, така и една от най-евтините държави в света.

Действително в страната наказанието за обмяна на валута на черния пазар се наказва много строго, но това пък е единственият начин на хората да запазят спестяванията си. Всичко това води до ръст на престъпността, а Каракас и днес е един от най-опасните градове в света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    Докато не бяха изгонени американските фирми от Венецуела, администрацията беше честна и компетентна, като ги натириха, изведнъж стана корумпирана и некомпетентна.
    ТЕЦ-маришки поздрави!
    И дъндипрешъски! за г-жа Богданова
  • 2 1234

    0 0 Отговор
    Нашата не е ли същата,колко нещо окрадоха от нея,и продължават да я крадат,пък и управниците ни не блестят с ум,по скоро са посредствени мошеници докопали се с измама до власта.