Last news in Fakti

22 Ноември, 2015 18:10 1 010 0

Има реална опасност от нарушени доставки на електроенергия

  • пламен димитров-
  • реална-
  • опасност-
  • нарушени-
  • доставки-
  • електроенергия

Пламен Димитров прогнозира проблеми в енергийния сектор

Председателят на КНСБ Пламен Димитров прогнозира по БНР проблеми в енергийния сектор, ако не се осигурят необходимите средства от държавата:

"Зимата за мен има реална опасност от нарушени доставки на електроенергия. Това има обективни измерения. Токът се произвежда от въглища и от АЕЦ “Козлодуй“, "Мини Марица-изток". "Мини Марица-изток" има да взема 400 млн. лева от ТЕЦ-овете и вече не може да произвежда редовно въглища, които се искат от нея. БЕХ не може да вземе заем. Трябва да бъдат заложени държавни гаранции в бюджета за тази или следващата година. Вторият проблем в енергийният сектор, който отново го няма в бюджета е, че от 1 април ние догодина ние либерализираме цената на електроенергията, което значи, че се вдига цената ѝ, без да има такива мерки в бюджета нито за домакинствата, нито за малките фирми"

Председателя на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов предупреди и за друг проблем в енергийната сфера:

"Има сериозни притеснения относно това, че може да не ни се сбъдват очакванията в Програмата за развитие на селските райони дотолкова, доколкото през програмата е финансирано изграждането на фотоволтаици, които след това са получили преференциални цени  за добиваното от тях електричество. Това е двойно финансиране , недопустимо от ЕС. Очевидно никой нищо не е направил и този, който ще го направи, се помещава в Брюксел и това няма да е добре за всички нас."

Работещи в музеи и галерии излизат на протест във вторник заради недостатъчните средства в бюджета за догодина. Такива протести може да има и в други сектори, коментира Пламен Димитров.

Според него между двете четения на Закона за бюджета за 2016 в Народното събрание могат да бъдат направени преизчисления, с които да се повишат средствата, отпускани като обезщетение при безработица:

"За такова увеличение могат да бъдат намерени пари, ако бъдат планирани добре приходите в Държавното обществено осигуряване. И могат да бъдат завишени, за да могат да посрещнат поне този допълнителен разход за около 50 хил. души. Те не са мързеливи и безработни, а са хора, които са работили и са получавали мизерни доходи, за щото толкова са им плащали работодателите."

Подобна теза защити и Димитър Манолов:

"Това са хора, които си търсят работа. От друга страна обаче се отопускат социални помощи в по-високи размери. Аз не съм против това, разбира се, но са насочени към хора, които нямат отношение към трудовата дейнос."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА