Last news in Fakti

9 Декември, 2015 10:37 1 408 0

Венецуела: доходите на населението продължават да спадат

  • заплати-
  • прогноза

По-високи заплати ще получават през следващата година работниците в Европа и Северна Америка, тъй като икономическата ситуация във въпросните региони значително се подобрява, а инфлацията е около 0%.

Във Венецуела обаче, където икономиката е пред своя крах в резултат на поевтиняването на нефта и процентът инфлация е един от най-високите в света, се очаква почти двойно намаляване на заплатите на служителите.

Средно с 2.5% ще се повишат месечните възнаграждения в цял свят през следващата година. Това ще е най-силното увеличение за последните три години при най-ниска инфлация, сочат данните от изследване на консултантската компания Korn Ferry Hay Group. „Различните макроикономически условия са доказателство, че независимо от нееднородната икономически картини в различните държави, ще има ръст на заплатите в резултат на почти нулевата инфлация”, казва Филип Спраът, управляващ директор на Hay Group.

Това обаче не се отнася за Латинска Америка и по-конкретно за Венецуела. Според доклада, възнаграждението на работниците ще се повиши със 70%, но при инфлация от 112.6%, те могат да очакват намаляване на заплатата с 52%. Икономиката на страната е тясно свързана с цената на петрола, който осигурява близо 90% от постъпления от експорт в местната икономика. Като се има предвид, че цената на барел падна от 120 USD през миналото лято до 40 USD през последните месеци, то ръст на венецуелската икономика дефакто не може да бъде реализиран.

Икономиката на Венецуела ще се съкрати с 10% през тази и със 6% през следващата година, прогнозира Международния Валутен Фонд. Очаква се в Азия реалната заплата да се увеличи с 4.2%, като по този начин ще достигне исторически рекорд. Минимален ръст на заплатите ще има във Виетнам, Китай и Тайланд.

Световният пазар на работна ръка е в постоянно движение, тъй като застаряването на служителите в развитите държави започва да се забавя. В развиващите се страни повишаването на квалификацията на работниците е от решаващо значение за фирмите. Това е необходимо, за да се съхрани конкурентното предимство. Поради това по-квалифицираните сътрудници могат да очакват повишаване на заплатата, тъй като дефицитът на квалифицирани служители кара работодателите да увеличават месечното възнаграждение. Независимо от икономическия спад на Китай в съчетание с рязкото понижаване на експорта, анализаторите на Korn Ferry Hay Group очакват ръст от 8% на заплатите в страната през 2016 г., тъй като средната класа продължава да се увеличава, както и търсенето на квалифицирани служители.

В Близкия Изток и Африка относително ниския процент инфлация донякъде компенсира ниските цени на петрола и политическата нестабилност, като дава възможност на работниците реално увеличение на заплатите им от 3.8% за Близкия Изток и 1.6% за Африка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА