Last news in Fakti

4 Януари, 2016 10:06 1 621 2

Наша компания ремонтира ТЕЦ в Турция

  • турция-
  • тец сома-
  • церб

Ремонтираме една от най-големите ТЕЦ в Турция

Наша компания ремонтира ТЕЦ в Турция - 1

Най-старото и най-голямо предприятие за енергийни ремонти у нас, „Централна енергоремонтна база” ЕАД (ЦЕРБ), ремонтира една от най-големите топлоелектрически централи в Турция - ТЕЦ „Сома”. Това е първи проект на българското предприятие в южната ни съседка.

Проектът е за динамично балансиране в собствени лагери на ротор на турбогенератор, който е с мощност 165 MW и е произведена от Skoda Чехия преди около 40 години. Това е първото балансиране, откакто е монтирана машината. Проектът е изпълнен на място в гр. Сома от екип от експерти на ЦЕРБ.

Проектът е част от по-мащабно реновиране на турския ТЕЦ, което се извършва от английска компания.

Държавната ТЕЦ „Сома” беше приватизирана през януари 2015 г. и сега е собственост на турската фирма Konya Seker. Мощността на централата е над 1000 MW, която я прави една от най-големите топлоелектрически централи в Турция.

ЦЕРБ е единственото българско предприятие за поддръжка на големи генериращи мощности в енергетиката.

Балансирането в собствени лагери е дейност, която изисква специфични познания, и затова малко фирми от сферата на енергийните ремонти на Балканите извършват.

За разлика от балансирането на мобилен стенд, което е по-разпространено като практика, балансирането в собствени лагери се прави без да се демонтира машината. Това спестява време и пари.

Вибрациите се измерват със сензори, които се поставят на работещата на механичен ход машина, след това се прави анализ на данните и се определя къде и по какъв начин трябва да се поставят тежести, за да се постигне търсения баланс.

Освен в България работи и по проекти на най-големите енергийни предприятия в Източна Европа. Сред тях са националната електрическа компания на Гърция - Public Power Corporation S.A, МЕТКА Гърция, ЕЛЕМ Македония, националната електрическа компания на Косово – КЕК, най-голямата енергийна компания в Босна и Херцеговина - Elektroprivreda BiH, Енерго-Про Чехия.

Наскоро българското предприятие завърши проект за балансиране на турбинен ротор с мобилен стенд във втората най-голяма топлоелектрическа централа в Сърбия - ТЕЦ Костолац, собственост на държавната сръбска електрическа компания EPS (Електропривреда Сърбийе).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 krasi

    1 0 Отговор
    Браво на нашите.
  • 2 ТЕЦаджия

    1 0 Отговор
    Ако само с балансиране се правеше ремонт, то горките фирми гладни щяха да бъдат. Честито на колегите от ЦЕРБ-а, тази дейност е доста интересна и умствена.