Last news in Fakti

11 Януари, 2016 21:37 4 544 9

Една от най-лошите икономики в света

  • икономика-
  • бвп-
  • bloomberg
Една от най-лошите икономики в света - 1
Снимка: АР/БТА

Агенция Bloomberg смята, че руската икономика ще е една от петте най-лоши в света през настоящата година. Русия дели четвъртото и пето място в класацията с Еквадор с еднакви данни от изследвани общо 93 държави.

С 0.5% ще се съкратят икономиките на двете страни през 2016-а. Причината за Русия са наложените икономически санкции от страна на САЩ и Европейския съюз, както и евтиният петрол. От началото на годината цената на Brent падна с 12%. Това повлече след себе си обезценяване на руската рубла и понижение на борсовите индекси.

Русия се намира в опасна зона след като за първите девет месеца икономиката й се е свила с 3.6%. Анализатори припомнят, че 40% от приходите в бюджета на страната са от петрола. Според анализатори, анкетирани от Bloomberg, Русия я очаква една от най-дългите рецесии за последните две десетилетия.

По-лоша е ситуацията единствено в Гърция, Бразилия и Венецуела. Икономиката на Венецуела може да се свие с 3.3% заради цената на петрола, който представлява 95% от експорта на страната. В края на настоящата година БВП на Бразилия може да падне до 2.5%, а икономиката на Гърдия – до 1.8%, прогнозира Bloomberg.

Неопределена остава икономическата картина на Тайван. Опасността от спад e 50:50. През 2015 г. Тайван премина от ръст в икономиката от 4% през първото тримесечие на годината до спад до 0.6% през третото. За „падането” на Тайван „помогна” Китай, съкращавайки вноса на тайвански стоки.

Сред икономическите аутсайдери се причислява и Украйна. Друга държава, в която вероятността от рецесия е висока, е Аржентина.

За някои държави Годината на маймуната ще се окаже благоприятна. Това се отнася предимно за азиатските страни. В Индия БВП се очаква да достигне до 7.4%, а във Виетнам и Бангладеш – 6.6%. До 6.5% ще нарасне икономиката на Китай, а тази на Шри Ланка – до 6.4%. Над 6% ще е БВП на страни като Кения, Панама и Филипините. Ръстът в икономиките на Индонезия, Доминикана и Уганда ще е над 5%. Над 4% ще е ръстът на БВП в Гана, Малайзия, Катар, Нигерия, Никарагуа и Ирландия.

Европейските икономики ще отчетат сравнително малък ръст. В групата влизат Полша, Румъния, Словакия, Литва, Латвия, Швеция, Испания, Словакия, както и Египет, ОАЕ и Турция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    2 2 Отговор
    Нашата няма как да е по лоша защото я няма никаква.Не виждаме ние на какво дередже сме ,тръгнали на хората кусур да намират.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Десислава Димитрова

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    нашата икономика ше има ръст,но тази статия не е писана от българи и тва, че са определили руската икономика за провал е работа на англичаните дето имат сериозна икономика :).
  • 3 FR V

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    толкова много се чувстваш обиден от констатацията ,че руснаците затъват.
    Да си видял от тях нещо добро?!
    Години наред се опитват да дестабилизират България.Продават ни горива на двойни цени за 5 милиарда , а купуват от нас за 700-800 милиона, т.е. 6-7 пъти по-малко.
    Този дисбаланс в търговията се поддържа умишлено от Москва, защото се стреми по всякакъв начин да ни компрометира като държава от Европейския съюз.
    В момента в страната има достатъчно пари за да бъдат доходите по-високи, но разни руски мекерета- бивши комсомолци,партийни секретари и сътрудници на ДС са ти работодатели и ти определят доходите както си намерят за добре.
    Панимаеш?!

    Коментиран от #5, #6

  • 4 ддд

    1 2 Отговор
    някои ще попита къде сме ние?
    ами
    на м..ната си
  • 5 чичо Пешо

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "FR V":

    другарю, май живееш още в онова време, в което някой чичко в една сграда с петолъчка отгоре определяше размера на заплатите. Тук икономиката отдавна е пазарна и доходите се определят от размера на тая икономика и от бачкането, тавариш. Ако беше от мрънкането щяхме да сме на първо място.
    Капиш?!

    Коментиран от #8

  • 6 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "FR V":

    Кви двойни цени е я виж какви са цените в Европа и тогава коментирай за двойни цени ! Ако бяха двойни цените бензина и дизела щяха да са по 4 лева литъра ! Ти сравни ли ги първо цените в еврозоната с тези в Бг че да коментираш невежа ! Горивата не са скъпи - А ЗАПЛАТИТЕ СА НИСКИ ЕЙ ТВА КОМЕНТИРАЙ !

    Коментиран от #9

  • 7 Шмайзер

    0 0 Отговор
    Агенция Bloomberg,са банда :-)
  • 8 FR V

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "чичо Пешо":

    Чичовото,икономиката в страната е собственост на бившите партийни секретари и се управлява от тях.
    Да не би да ме убеждаваш ,че на хората заплатите се определят от това което са произвели.
    Фещеинзи?!
  • 9 FR V

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Да не би газа ни го продаваха по-евтино?!
    При петрола е същото.Да не би Лукойл да ти е сметнал цените на горивата при 30 долара за балел?!
    Заплатите е ясно ,че са обидно ниски.