Last news in Fakti

29 Март, 2016 14:16 1 156 0

Отношенията между България и Малайзия могат да се задълбочават

  • малайзия-
  • българия-
  • задълбочават-
  • отношенията

Митов проведе среща с колегата си от Малайзия Анифа Аман

Отношенията между България и Малайзия могат да се задълбочават - 1

„Отношенията между България и Малайзия могат да се доразвиват и задълбочават в контекста на членството на България в ЕС, по линия на засиленото партньорство ЕС-АСЕАН, на АСЕМ и други многостранни формати“. Това заяви министър Даниел Митов по време на срещата с малайзийския си колега Анифа Аман, която се състоя в рамките на първата официална визита на български външен министър в столицата Куала Лумпур.

„Искам специално да поздравя Малайзия за активната роля, която заема в регионален и глобален план като активен член на АСЕАН и като непостоянен член на СС на ООН за периода 2015 г. -2016 г.", заяви Митов. Той изтъкна, че страната е важен партньор на Европейския съюз в региона. „България подкрепя преговорите за сключване на Споразумение за партньорство и сътрудничество и на Споразумение за свободна търговия ЕС-Малайзия“, заяви първият ни дипломат. Преговорите и по двете споразумения са стартирани в края на 2010 г. и към момента продължават.

Даниел Митов и Анифа Аман се обединиха около мнението, че България и Малайзия високо ценят приятелските отношения между страните ни. От разговорите стана ясно, че и двете държави са амбицирани да положат максимални усилия за активизиране на политическия диалог, който да стимулира сътрудничеството във всички области от взаимен интерес. „Страната ни отдава  приоритетно значение на търговско-икономическите отношения с Малайзия, отчитайки факта, че тя е сред най-бързо развиващите се икономики в региона на Югоизточна Азия“, изтъкна Даниел Митов и заяви, че бихме приветствали малайзийски инвестиции в българската икономика. „От своя страна България има възможност да предложи традиционни за страната ни стоки – хранителни продукти, български вина, мляко и млечни продукти, минерална вода, етерични масла и особено розово масло, продукти на машиностроенето и електротехниката“, коментира той.

Двамата първи дипломати обсъдиха и теми от международния дневен ред, сред които бе и ситуацията в Близкия изток. Даниел Митов отново заяви тезата, че  ДАЕШ може да бъде победена единствено със съвместни усилия, съчетани с международни мерки за стабилизация на Близкоизточния регион. „Балканите, както и други прилежащи региони, са особено уязвими поради непосредствената си близост до конфликтните точки в Близкия изток и Залива, както и заради своя мултикултурен характер и исторически наслоения“, смята той.

По рано на специална презентация, организирана от домакините от малайзийската организация за външна търговия, Митов представи пред местните предприемачи България като атрактивна дестинация. На специална церемония първият ни дипломат награди почетния консул на България в Малайзия Стивън Со със „Златна лаврова клонка” на МВнР. 

В рамките на визитата си в Малайзия Митов се срещна и с председателя на Долната камара на парламента Пандикар Амин Мулия. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА