Last news in Fakti

9 Април, 2016 07:45 1 369 3

„Росатом“ строи АЕЦ във Финландия

  • „росатом“-
  • строи-
  • аец-
  • финландия
„Росатом“ строи АЕЦ във Финландия - 1

Руската държавна корпорация „Росатом“ реализира проекта за строителство на АЕЦ „Ханхикиви – 1“ във Финландия в строго съответствие с графика. Сега се извършват дейности по подготовката на площадката. А въвеждането й в експлоатация е планирано за 2024 г. Това заяви първият заместник генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров по време на Седмия международен форум „Северно измерение“ в Санкт Петербург.

Движението „Северно измерение“ е проект на Европейския съюз и разглежда въпросите за развитието на Северозападна Русия, регионите на Балтийско море, Северна Европа и Арктика.

„Росатом“ има успешен опит от многогодишното си сътрудничество с държавите от региона. Ярък пример се явява финландската АЕЦ „Ловиса“, построена преди 35 години благодарение на сътрудничеството между руски и финландски специалисти. Централата е една от най-ефективните в света. Според Комаров, корпорация „Росатом“ е готова да внесе съществен принос при създаване на оптимална енергийна кошница в региона, осигуряваща екологична устойчивост и намаляване на изпускането на въглероден двуокис в атмосферата. Освен участие в строителството на АЕЦ „Ханхикиви-1“, „Росатом“ реализира и проекта за Балтийската АЕЦ в Калининградска област, която, както финландската централа, се изгражда по най-безопасните ядрени технологии от поколение „ 3 плюс“.

Балтийската АЕЦ е първи проект на „Росатом“, изграждан на територията на Русия и открит за участие на чуждестранни инвеститори. Актуалната концепция на проекта предвижда експорт на до 100% от мощностите на централата в страните от Балтийския регион. Виждаме голямо поле за партньорство както в инвестиционната сфера при създаването на АЕЦ и цялата необходима инфраструктура, така и в областта на продажбата на електроенергия, заяви Комаров на пленарно заседания на „Северно измерение“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо поп

    1 0 Отговор
    А ние пък си горим дърва,джапанки,гуми и стари обуща
    да се топлим,да им се помолим като направят АЕЦ-а да
    пуснат дървата насам.
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    Аууу,лошите рашъни какви ги вършат. Нека,пък на нас "Уестингхаус" ще ни купят колело...ама друг път
  • 3 БУМ БАМ

    0 0 Отговор
    ВЪЙ ВЪЙЙЙЙЙ СКРИВАЙТЕ Я ТАЯ НОВИНА ЧЕ НА ПРОДАЖНИЦИТЕ ША ИМ СЕ СПУКАТ ЧЕРВАТА ????!;::