Last news in Fakti

14 Май, 2016 21:50 2 647 9

Липсва персонал за работа по морето

  • липсва-
  • персонал-
  • работа-
  • морето

От обявените 8000 свободни места, само 1000 са заети до момента

Липсва персонал за работа по морето - 1

На прага на летния туристически сезон има проблем с персонала по морето. Той се задълбочава от сезон на сезон. Справка в Агенцията по заетостта показва, че обявените работни места по Южното Черноморие са 8000.

От тях най-търсени са камериерки, сервитьори, готвачи, бармани и администратори в хотел.

Едва 1000 от тези 8000 работни места са заети към средата на месец май, въпреки десетките проведени трудови борси и обучителните курсове, които Бюрата по труда организират. Проблемът е идентичен и по Северното Черноморие.

18-годишната Жени Цветкова сега завършва английска гимназия с втори език немски и е започнала работа на рецепцията в хотел преди абитуриентския си бал. Тя казва, че си е намерила работата с познати и е минала интервю. Проблем за нея се оказва софтуерната програма за настаняване на гостите.

Всеки втори обект в Слънчев бряг търси персонал. Нуждата от специалисти в туризма става все по-остра.

„За да се справим с този проблем ние все по-често сме принудени да осигуряваме обучение на персонала, съответно поради това, че наемаме в по-голямата си част служители, които нямат достатъчно опит", каза по bTV Христо Караилиев, управител на хотел.

На север много от работодателите няма да се справят, други ще наемат без оглед на качеството, само и само да имат работници.

Невяна Иванова е собственик на 3 заведения във Варна. Не се оплаква от липса на клиенти, а от недостиг на хора, които да ги обслужват. Кандидати имало само за управител.

Майстор-готвачът Ивайло Станев също участва в подбора на персонал и отчита слабостите в образованието.

„Повечето училища работят със стари учебници от преди 30 години и повече, дори и снимков материал не се показва. Имал съм много фрапиращи моменти с ученици от ТОХ-а... Не различават крутони, които са печен хляб от аспержи”, разказа Ивайло Станев.

От варненската гимназия по туризъм признават, че учебните програми са стари.

За да осъвременят обучението, скоро в час поканили майстори по суши.

В туризма са готови да наемат работна ръка от друга държава. Чужденците обаче нямат право на трудова виза дори и за 3 месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 VPV

    0 0 Отговор
    Вдигнете заплатите и знаещите и можещите ще дойдат при вас.
  • 2 Любо

    0 0 Отговор
    90 % От българските хотелиерите са бандити и хал хабер си нямат от туризъм. Дълги години българските хотелиери се подиграваха с персонала си и сега резултата е налице. Иначе решението на проблема е лесен- правите заплатите както в Гърция или Испания и ги плащате реално, без да се ебавате с персонала, осигорявате храна,спане и ормална среда за работа. Но няма да стане, защото хотелиерите са бандити.
  • 3 работна ръка от друга държава

    0 0 Отговор
    Хотелиерите искат сервитьорките им да бъдат, масажистки, козметички, камериерки, танцьорки, маникюристки ДОРИ ДА ЧИСТЯТ БАСЕЙНИ И БОЯДИСВАТ ОГРАДИ!!!!!!! Бедна ви е фантазията какво искат от момчетата - да са пиколо, масажисти, градинари, сервитьори, механици, водопроводчици, зидаро-мазачи, електротехници, дърводелци и прочие... И ти бутат 500-600лв. с условието, че ако не бачкаш и изпълняваш: "ЕДНА КАМАРА НАРОД ЧАКАТ ЗА ТВОЕТО МЯСТО!"

    Последно бях в Бг миналата година и посетих СПА салон във Варна на Васил Друмев, №2. Масажистката си призна, че е маникюристка и не е толкова опитна, колкото масажиста им, който дори имал курс по масажи. Момичето нямаше представа какво прави, но пък се стараеше много. Много мога да разказвам за неприятните си връщания в БГ. Давам работа и хляб на 80+ човека в 3 страни, разбира се нямам бизнес в БГ, защото мутрочалгарската сган не ми понася, но виждам, какво творят уважаемите ми колеги... Скоро ще бъдете залети от виетнамци, киргизстанци и таджикистанци дето да работят за по 10лв. надник и няма да им пука дали масажира, боядисва, коси трева или готви в кухнята!!!
  • 4 гост

    0 0 Отговор
    Всичко написано в коментарите до тук е вряно.За без пари искат да има работят по 12 часа и повече.Но също така е вярно, че добрите кадри в бранша или са в чужбина или си знаят цената и работят нещо друго за повече пари.Също така училищата които трябва да подготвят новите кадри в туризма са без нужната база и специалисти(учители) за това.Бизнеса който зависи от тези кадри по никакъв начин не подпомага въпросните училища, а наема неопитни хора без ден трудов стаж в тази област за малко пари и въпросът е решен до следващият сезон когато всичко започва отначало.Това не е само за туризма, но и за всеки един бизнес в България.Гладът принуждава хората да робуват за без пари.
  • 5 qankov

    0 0 Отговор
    vsi4ki koito mogat sa se ustanovili na rabota v zapadna evropa ili po golqmata 4ast ot tqh za bes pari ili poto4no za mnogo malko pari dobri kadri nqma kak edin hotelier da nameri kvalifiziran personal po prostata pri4ina 4e izvan bg podoben kvalifiziran personal vzima v pati pove4e na mesez I raboti to4no tova za koeto sa go naeli
  • 6 некойси

    0 0 Отговор
    На фона на написаното по-долу искам да бутна някой друг ред.
    Развивам малък частен бизнес, живее се и се плащат сметки ден за ден.
    За написаното че хотелиерите искат от персонала да бъде едновременно, готвач, сервитьор масажист и т.н. ... да така е.
    Всеки допълнителен нает човек струва на бюджета минимум около 200-300 лв. допълнително на месец само под формата на осигуровки. Налага се аз и семейството ми да участваме пряко в работните процеси наравно с работниците.
    Искам да обърна внимание и на качеството на кадрите в последно време драстично намаля. Митът за високо-квалифицирания работещ българин отдавна е развенчан. За последните няколко годни съм се сблъсквал с какви ли не индивиди, във всяко едно отношение трудови инвалиди, с високи претенции както за самите себе си така и за заплати.
    Малкото хора, на които мога да разчитам изнемогват, изморени са не им достигат пари за нормален живот.
    Сегашното правителство и неговите мутренски методи на управление са пряко отговорни за безисходицата в която се намираме.

    Коментиран от #8

  • 7 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    А ДОБЪР ДЕН
    ХОРАТА СЕ ИЗНЕСОХА НАВЪН
  • 8 onq c konq е отврат

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "некойси":

    Митът за висококвалифицирания българин не е развенчан, но проблемите идват от бягството на квалифицираните навън. Доста от хотелиерите се оплакваха и преди - обучаваш персонала, плащаш му 700 лева, а догодина хората вече са в Германия за тройно повече. Но дали някой нормален ще стои, след като получава ниска заплата?! Както е въпрос на пари за един предприемач, така е въпрос на пари за работника/служителя.

    Хората обаче избягаха и по друга причина - голяма част от фирмите са управлявани от наети мениджъри, не от собствениците пряко. Наетият мениджър е загрижен не да привлече най-добрите кадри, а да вкара на топли позиции своите си хора. Ако управляваш собствената си фирма търсиш възможно най-добрите работници, но като те пуснат като директор дирекция в "Топлофикация" ти ще си вземеш роднини, приятели, онези, с които си пиеш бирата вечер или ходиш да ги "оправяш"...

    И при целия недостиг на персонал безработицата е огромна, дайте си сметка...
  • 9 гост

    0 0 Отговор
    Всичко опира до пари и отношение. Ако няма пари и да има добро отношение, това няма да ти помогне и няма да останеш. Ако има пари, но отношението е лошо, третират те като измет или те стресират извънредно много, пак няма да останеш.
    С хората които съм разговарял по хотелите останах с впечатление, че камериерките взимат 400лв, а рецепционистите 600лв. Като се има предвид, че това е сезонна работа, няма как това да е задоволително освен за работодателите. Те плащат мижави пари, прибират голямата разлика от цената на нощувки и възнагражденията на персонала. Разходи за качество почти не нямат, повечето дори не поддържат базите, данъците са им ниски. Затова няма да се оправи нито обслужването, нито качеството, нито цените.