25 Май, 2016 08:54 1 226 3

Популистите нанасят милиардни щети на Европа

  • популисти-
  • щети-
  • европа

ЕЦБ: „Нарастващата подкрепа за популистките политически партии може да забави важните финансови и структурни реформи“

Популистите нанасят милиардни щети на Европа - 1

Популистите нанасят милиардни щети на Европа, пише германският в. „Ди Велт“. Според коментара на вестника популистите са във възход от Финландия до Гърция. Популистични движения има навсякъде по света, но никъде финансовите последици от това не са толкова сериозни като в Европа. Европейската централна банка алармира в доклада си за финансовата стабилност, който бе публикуван вчера. В него се казва: „Нарастващата подкрепа за популитстките политически партии може да доведе до забавяне на важните финансови и структурни реформи“. Ако върви така, стабилността на финансовите пазари и еврозоната като цяло може да бъде застрашена, коментира в. „Ди Велт“.

В четири страни-членки на ЕС и две европейски страни популистите вече участват в правителствата. От май 2015 г. Финландия има външен министър и вицепремиер от „Истинските финландци“. В Гърция десният популист Панос Каменос е министър на отбраната. В Литва дяснопопулистката партия „Национален алианс“ има трима министри. Класическият случай според „Ди Велт“ е Унгария, в която от 2010 г. управлява дяснопопулистката ФИДЕШ, а премиерът Виктор Орбан е обвиняван в ограничаване свободата на пресата и в оказване влияние върху съдебната власт. В Полша от есента насам управлява националконсервативното движение „Право и справедливост“. Германия остава до голяма степен пощадена от популизма, но дясната партия „Алтернатива за Германия“ получава свеж въздух. Според Фрауке Петра, лидерът на АФД, президентските избори в Австрия показват „нова ера в европейската политика“. Засилването на „Партията на свободата“ в Австрия според нея е доказателство, че големият консенсус вече го няма. Демокрацията имала нужда от спора като постоянно състояние. Точно от тези спорове като постоянно състояние се плашат инвеститорите, пише „Ди Велт“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ

    2 1 Отговор
    Всичко това е огледало на Брюкселската политика!
    ако продължават в този стил и темпо скоро няма да има и Евро Съюз!
    Трябвало да "платиш" глоба от 250.000 евро ако не си взел емигрант и то за всеки един!
    Това ли наричат свобода на запад?
  • 2 Morgoth

    2 0 Отговор
    Това е резултат от прекомерната сила на неолиберализма, който не само си затваря очите за някои проблеми (особено тези с малцинства и имигранти), но всячески се опитва да затвори и устата на хората говорещи за тях.
    Сега вместо демократичен диалог ще има противопоставяне на крайни либерали с още по-крайни националисти, докато на по-разумните не може да им се чуе мнението.
  • 3 Бай Коста

    1 0 Отговор
    Популист е политик, който обещава неизпълними неща, за да спечели изборите.
    Къде видяхте такива обещания? Когато се обещават мерки, а не резултати, обещанията са лесно изпълними. Обърнете внимание, че източникът на мрънкането е банка. Банките се страхуват, че ще изгубят сегашния си статут на индийски крави - те грешат, а после биват стабилизирани с парите на данъкоплатците.
    Така нормалният човек е два пъти одран. От лихви и услуги веднъж, и при спасителните пакети - отново. Да не припомням КТБ