Last news in Fakti

19 Юли, 2016 14:20 1 816 11

Преговори за старта на промотиране на руското ядрено гориво ТВС-КВАДРАТ на пазара в САЩ

  • росатом-
  • преговори-
  • старта-
  • промотиране-
  • руското-
  • ядрено гориво-
  • твс-квадрат-
  • пазара-
  • сащ
Преговори за старта на промотиране на руското ядрено гориво ТВС-КВАДРАТ на пазара в САЩ - 1

В рамките на споразумението за консорциум за промотиране на руското ядрено гориво ТВС-КВАДРАТ, подписано през май 2016 г., между руската ТВЕЛ и американската Global Nuclear Fuel-Americas (GNF-A), на 18 юли се състоя среща между представителите на компаниите GE Hitachi Nuclear Energy (GEH) и GNF-A и ръководството на „Росатом“ и ТВЕЛ.

В преговорите взеха участие генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко, първият му заместник и директор на Блока за развитие и международен бизнес Кирил Комаров, президентът на ТВЕЛ Юрий Оленин, президентът и главен изпълнителен директор на GEH Джей Томас Уайлман и главният изпълнителен директор по производството на GNF-A Амир Векслар.

Партньорите обсъдиха редица въпроси относно развитието на сътрудничеството в ядрения отрасъл и доставките на руско ядрено гориво на пазара на реактори със западен дизайн PWR. Конкретно стана дума за перспективите за съвместна работа на ТВЕЛ и GNF-A по лицензирането на ТВС-КВАДРАТ, както и за получаване на необходимите разрешения от Комисията по ядрено регулиране на САЩ за комерсиални доставки на гориво с цел експлоатация в реактори в САЩ.

В навечерието на срещата ТВЕЛ подписа първия договор за опитно-промишлена експлоатация на руското ядрено гориво ТВС-КВАДРАТ с един от операторите на АЕЦ в САЩ.

Преговори за старта на промотиране на руското ядрено гориво ТВС-КВАДРАТ на пазара в САЩ

 „Ние вярваме в този проект“, отбеляза Кириенко. „Ние можем да правим горивото ТВС-КВАДРАТ. То успешно вече се експлоатира в АЕЦ в Западна Европа, т.е. ние не излизаме на американския пазар с празни ръце. Важното е, че в сътрудничество с GE-Hitachi преминаваме от думи към дела и вече е подписан договор за доставка на опитна партида гориво на ТВЕЛ за зареждане в реактор в САЩ. Ние високо оценяваме важността на създадения алианс и сме готови да използваме максимум знания и умения, за да можем успешно да преминем процедурата по лицензиране в американската Комисия по ядрено регулиране“, отбеляза Сергей Кириенко.

 „Радваме се да видим прогрес в работата на алианса между ТВЕЛ и GNF-A, тъй като работим за разширяване на избора на гориво за операторите на американските реактори с вода под налягане“, отбеляза Джей Томас Уайлман. „Това партньорство ще открие за нашите клиенти достъп до дълбините на техническото познание, до експертизата и опита на двете компании“.

Предвижда се съвместна делегация на GEH и GNF-A да посети Машиностроителния завод в град Електростал, част от ТВЕЛ, където ще бъдат демонстрирани производствените мощности на предприятието и съвременните технологични решения, използвани при изработване на ядреното гориво за различни конструкции.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    2 2 Отговор
    Егати изостаналата Русия.САЩ купуват от тях технологии.Ние не можем да строим АЕЦ ,защото Руската технология е изостанала и не сигурна според ЕС и САЩ .А,иначе са активни в санкциите срещу тях,които обаче не важат за Америка.с две думи където има далавера е забранено за други освен за тях.
  • 2 Генадий

    2 0 Отговор
    Няма приятели и врагове - just business. Ние сме будалите, че разни хипнотизатори успяват да ни настройват едни срещу други.
  • 3 Монго

    1 2 Отговор
    Олееее, Десооо! Ужас! Американските АЕЦ с руско "хибридно" гориво!
  • 4 Ангел Небесен

    1 0 Отговор
    Пък ние сега тези скапани руски реактори за АЕЦ Белене ще ги направим на казани за ракия, а за АЕЦ Козлодуй ше ги купим хамериканско гориво, което след това ще си го ...... някъде. Къде ли?
  • 5 Бай хой

    2 2 Отговор
    Десииии, бързо да помагаш че сащ попаднаха под руската енергийна зависимост. Бързо с плювалника да спасите краварчетата.

    И ко излиза в крайна сметка? Че сащ са ни сложили хомота и са ни затворили всички кранчета като блокират всички инвестиции и международни договори които България има възможност да реализира.

    И на децата стана ясно че ние сме санкционирани сто пъти повече от северна корея. Е има и невинни душици като десито които просто не вдяват, не че се надяват на службица, субсидийка от фондацийка или възможност да мие чинии на тия които нарича бели хора.

    Коментиран от #7

  • 6 ТО стоян деса

    2 2 Отговор
    Тези американци които са разговаряли с руснаците са платени от Путин-това са путински шпиони....Санкциите се спазват стриктно и са в името на светлото ни бъдеще.Тази информация е лъжа-платена от Кремъл,за да разтрои редиците на чесните евро-атлантици.Ние ще се борим за бъдещето,което ще е светло и безоблачно-НАПРЕД към светлият евро-атлантизъм.......
  • 7 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бай хой":

    да,полов след 100 статии за спада на руската икономика не прочетох ни един коментар и сега руснаците щели да си лицензират ядреното гориво в сащ и урааааа!да не стане като вица с компотите дето трябвало да са компютри .иначе има си статистики кво се случва с руската икономика,а тва че искат да продават суровини в сащ е ясно ,но още не е станало.
    иначе и на децата е ясно че ти си санкциониран повече от целия свят за всичко,заобграден си с лазарен кръг и ти пускат само лоши работи без да е ясно защо ,а не пускат ти ги щото си голяма работа и да ти е гадно :). смехории общо взето от радващи се соцносталгици остатък от времето на живков когато може и да бяхме бедни ама не бачкахме и се напивахме когато си искаме ,не че сега не е същото,но сега има и други дето ни се смеят в очите ,а полов?

    Коментиран от #8, #9, #10, #11

  • 8 подлоги не ни трябват

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Не става въпрос за спад или ръст в руската икономика бе----става въпрос че САЩ за пореден път лицемерничат...натискат Европа за санкциите против Русия--а самите те си търгуват с тях.И не е само това с ядреното гориво--Ама ти нали си "ТО" --трудно ще го разбере многополовата ти същност.
  • 9 Монго

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Дескеее, милоооо! Шушко моя, стига ръси мозък! Хайде чип,чип в джакудзито.
  • 10 Монго

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    А, и относно коментара ти. В момента рублата бележи ръст-1-2% ама нагоре. А, и приходите от износ на НЕприродни ресурси се е увеличил. Та чакам, както ти нашепват от Козяк-Русия да фалира! И нещо пилотите бутнали руския самолет и двамата в кауша, ма то само единия участвал в преврата, пък двамата в зандана. Що така бе Деси? Когато ти показвах карти на полета на руския самолет, траекторията на турските Ф16 и като ти казвах,че нещата са нагласени, ти моме що ми пееше? Глупости от сорта-"Афганистан настигнал по икономическо развитие...Китай, разбийшшшш!!! Лудооо, в джакудзито ама процедурата-студена,топла вода, като в лудниците, че нямаш оправяне.
  • 11 Goro Lafchi

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Праскаш си мохабети за компютри и компоти, ама ей така, колкото да звънкат падащи центчета. Когато се е появил Правец сигурно си го гледала, като теле железница и индианец пишеща машина. Като ученик съм се освобождавал от бригади за да бачкам на частно. Работил съм в косервнен комбинат, опитвал съм продукция за СССР. В неугледна оребрена консервна кутия от три литра-компот от праскови. В нея само три половинки, но големи колкото дланта ми и обелени, сока се точи от косервата, като сироп. И вкус, който има да сънуваш. Та това, че са купували развалените ни домати, с извинение да го...!
    Та виждала си ти компютри и компоти, шушулка третополова.