5 Август, 2016 15:42 3 284 14

Първият в света енергоблок от поколение „3 плюс“ подаде ток

  • първият-
  • света-
  • енергоблок-
  • поколение-
  • „3 плюс“-
  • ток

Той е в в Нововоронежката АЕЦ

Първият в света енергоблок от поколение „3 плюс“ подаде ток - 1

Иновационният енергоблок от поколение „3 плюс“ – Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ, бе включен в мрежата и подаде първите 240 мегавата в енергийната система на Русия. В 3 часа и 35 минути московско време в Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ, който е с реактор ВВЕР-1200, бе извършена една от най-важните и отговорни операции от етапа на енергийното стартиране – успешно бе осъществено първото пробно включване на генератора към националната мрежата.

Това бе предшествано от старт на турбината (излизане в планово набиране на обороти на празен ход на роторите на турбогенератора), тестване на работата й на празен ход. От специалистите бе извършен голям брой проверки и тестове на различните етапи на усвояване на мощността, както и тестване и ревизия на различните видове оборудване – всички мероприятия, необходими за потвърждаване на надеждността и безопасността на енергоблока при по-нататъшната му експлоатация.

„Това събитие е наша голяма победа, която увенчава огромен обем работа, свързана с монтажа, инсталиране на оборудването, сложни подготвителни операции. Може да се констатира, че всички дейности бяха изпълнени надеждно и безопасно. Персоналът, който управлява блока, ясно разбира процеса, оборудването работи надеждно и безопасно“. Това заяви по време на събитието генералният директор на „Концерн Росенергоатом“, част от „Росатом“, Андрей Петров. 

Президентът на НИАЕП Валерий Лимаренко от своя страна отбеляза: „Държавната корпорация „Росатом“ е най-големият в света доставчик на ядрени централи на световния пазар. И днес ние укрепихме своите позиции. Това открива нови възможности за увеличаване на нашето присъствие на световния пазар“.

Иновационните енергоблокове от поколение „3 плюс“ имат подобрени технико-икономически показатели, осигуряват абсолютна безопасност при експлоатация и напълно съответстват на постфукушимските изисквания за безопасност на МААЕ. Особеност на тези енергоблокове е голямата им наситеност – т.нар „пасивни системи за безопасност“. Пасивните системи за безопасност могат да функционират дори в случай на пълна загуба на електроснабдяване и без намесата на оператор. По този начин в Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ са приложени такива уникални, нямащи аналози в света, системи като системата за пасивно отвеждане на топлината от реактора, рекомбинатори на водорода и уловител на стопилка на активната зона.

Енергоблокове от поколение „3 плюс“ в момента се изграждат в САЩ и Франция. Но именно руският Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ е първият в света ядрен енергоблок от ново поколение, който излиза на етап енергийно стартиране.

Въвеждането в строй на Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ ще повиши сумарната мощност на централата един път и половина и ще даде мощен тласък на развитието на икономиката на Воронежка област. Очаква се след въвеждането на енергоблока в промишлена експлоатация още през първата му година допълнителните данъчни постъпления да бъдат около 2 милиарда рубли.

Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ ориентировъчно ще бъде приет в промишлена експлоатация в края на 2016 г. след усвояване на 100% мощност и провеждане на последните тестове.

Проектът за Нововоронежката АЕЦ-2 (генерален проектант „Атоменергопроект“, генерален изпълнител Групата компании ASE) е най-мащабният инвестиционен проект на територията на Централно - Черноземния регион. Той предполага изграждане на два енергоблока – Шести и Седми на Нововоронежката АЕЦ с реактори ВВЕР-1200 по проект АЭС-2006. Срокът на работа на такъв вид оборудване е 60 години.

В Седми енергоблок сега се провеждат строително-монтажните дейности. През юни 2016 г. бе поставен горният слой на купола на сградата на реактора. Съгласно проекта, изграждането на Седми енергоблок предполага двойна (вътрешна и външна) защитна обвивка на сградата на реактора. Приключването на изграждането на енергоблока е планирано за 2018 г.

Строителството на Шести и Седми енергоблок се извършва в съответствие с програмната дейност на руската държавна корпорация „Росатом“, утвърдена от правителството на Русия с Постановление №705 от 20.09.2008 г. и се финансира от Концерн „Росенергоатом“, който се явява възложител-строител.

Нововоронежката АЕЦ е филиал на „Концерн Росенергоатом“. Централата е разположена на брега на река Дон на 42 км южно от Воронеж. Това е първата в Русия АЕЦ с реактори от типа ВВЕР. Всеки от петте реактора на централата е главен – прототип е на серийни енергийни реактори: Първи енергоблок е с реактор ВВЕР-210, Втори енергоблок - с реактор ВВЕР-365, Трети и Четвърти енергоблок – с реактори ВВЕР-440, Пети енергоблок – с реактор ВВЕР-1000. Първи енергоблок бе пуснат през1964 г., Втори – през 1969 г., Трети – в 1971 г., Четвърти – 1972 г., Пети – 1980 г. Днес в експлоатация се намират три енергоблока (Първи и Втори бяха спрени съответно през 1984 г. и 1990 г.).

*Обединената компания АО „НИАЭП“ - АО „Атомстройекспорт“ (АО АСЕ) е един от лидерите на световния ядрен инженерингов бизнес и заема повече от 30% от глобалния пазар за изграждане на АЕЦ. Компанията провежда дейността си в 20 държави, почти 80% от поръчковия портфейл на компанията се пада на проекти в чужбина. Освен това обединената компания АО „НИАЭП“ - АО АСЕ реализира проекти по строителство на обекти за третиране на радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво, обекти на топлоенергетиката и оказва пълния спектър услуги за договори за инженеринг, реализация и строителство, управление на проекти и услуги за всякакви сложни инженерни обекти.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    2 0 Отговор
    Нали бяха изостонали руснаците, по мнение на много българи, чиито мозъци вече са промити. Интересно да не би извънземни да са им построили реактора? Не е за вярване, те даже една "кола" не могат да направят. Дайте си мненията русофоби!
  • 2 Стк 412

    1 0 Отговор
    Руснаците Първи в света пускат Атомна централа от най ново поколение преди Сащ и Франция Къде е Япония и Германия...Големите техници и умове на Леки коли и подобни Дрънкулки....Русофобите сигурно не знаят че те първи изпращат човек в космоса...преди това и първото живо същество кучето -Лайка...а може би единствени в света имат Атомни ледоразбивачи

    Коментиран от #7

  • 3 onq s konq

    1 1 Отговор
    Искрено се радвам на успехите на руснаците конкретно в тази област и им стискам палци,защото...още един Чернобил просто ще му дойде в повече на света!Пък че имали единствени Атомни ледоразбиваче- ами трябват им,произвеждат си!Аз кво да го правя-да си разбивам леда в уискито ли?:)

    Коментиран от #5, #6

  • 4 коки

    2 0 Отговор
    нищо, ние пък си имаме ветрогенератори и слънчеви централи и най-важното имаме си Боко:)))))
  • 5 Стк 412

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Трябват им на руснаците Атомни ледоразбивачи и си ги произвеждат...и заввладяват с тях Арктика пълна с гас и пол. изкопаеми ...Таябват им и на Американците ледоразбивачи а си нямат ни един ...Бива ли да са толкова изостанали...а и един ледоразбивач се прави около 10 години..Ще стигнат ли някога руснаците в тази област ...
  • 6 Goro Lafchi

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Кобилкин, не го разбивай, взривявай го!
  • 7 Анкъл Бен Райс

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Стк 412":

    Не са единствените с атомни ледоразбивачи, но са от малкото, които ги притежават и произвеждат. Отделно, Арктика е на път да бъде разделена на пет части и поделена между САЩ, Канада, Русия и т.н., т.е. главните съперници в днешния свят. Германия се отказа преди няколко години от атомна енергия, а Франция си има много атомни електроцентрали, но и силна критика в обществото. Китай и Индия са също силни играчи в областта - намерението на Китай е да построи много атомни централи, за да премахне сегашния въглищен смог, който идва като замърсяване именно от производството на ток в ТЕЦ.

    Повечето тук спорим като ненормални фенове на футболни отбори - този е водещ, онзи е голяма работа. В действителност, трябва да погледнем себе си - населението ни намалява с по 50,000 души на година, т.е. утре пенсията ни няма кой да плаща, ако доживеем дотогава, разбира се. Отчита се ниска безработица, а то нивата на икономическа активност в България същите, но хората избЕгали в чужбина. Изключваме оня с коня - той ще си взривява леда в уискито, така че няма нищо общо.

    Коментиран от #8

  • 8 Goro Lafchi

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Анкъл Бен Райс":

    Кои са другите държави имащи атомни ледоразбивачи?

    Коментиран от #9

  • 9 Анкъл Бен Райс

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Goro Lafchi":

    Спипа ме! Предполагах, че основните съперници на Русия в Арктическата зона имат такива ледоразбивачи също, но се оказа, че предпочитат нормални дизелово-електрически. Обаче трябва да отбележим, че реално няма никаква пречка да се построят атомни ледоразбивачи със съществуващата технология. И Канада, и САЩ са ядрени държави, но явно не виждат икономически смисъл в тази дейност, иначе щяха да построят атомни ледоразбивачи. Не забравяй, че американските подводници са също с мобилен ядрен реактор, а самолетоносачите по принцип са с атомни реактори.

    Така, че да, сгреших, но смисълът на казаното не се променя - другите страни имат капацитета да построят добри атомни ледоразбивачи, но явно не виждат смисъл да го правят. САЩ имат твърде малко територия в северните морета, за да се изплати създаването на атомен ледоразбивач. Реално, само Русия има икономическа логика в това начинание, защото и огромната част от бреговата й ивица е скована от лед зимата.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Goro Lafchi

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Анкъл Бен Райс":

    Въпроса ми беше по-скоро рецопрочен (нищо лично). По други поводи, някои цирикаха,че видиш ли рашъните са толкова назад,че нямат атомен самолетоносач и се основават на дизелака "Адмирал Кузнецов". Ми не, имат атомни двигатели за кораби, но приоритетите им са други,предполагам.

    Коментиран от #12

  • 11 Goro Lafchi

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Анкъл Бен Райс":

    Риторичен, sorry!
  • 12 Анкъл Бен Райс

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Goro Lafchi":

    А, ти да не мислиш, че съм голям фен на американците и другите "западняци"? Такива крадци са и те, че няма какво да говорим. Просто иде реч, че технологията предполага няколко, не стотици инженерни решения, които са подходящи и са изплатими за някои от играчите, но са напълно нерационални за другите, които също могат да изберат някое от технологичните решения, но им излиза скъпичко. Примерно, АЕЦ "Белене". По времето на комунизма централата щеше да бъде построена. По наше време 2 пъти я спират и сега пак се обяснява, че може да се изгради, "ама...". В това време Турция строи 4 централи, а Иран се готви да построи поне 2.

    Обаче разликата каква е - и Турция, и Иран са авторитарни държави, при това мощни икономически. Ние сме последни в Европа и се топим с по 50,000 души годишно. Те имат индустрия за 800 - 1,000 млрд. долара, произвеждат всичко - от туристически услуги през дрехи и автомобили до самолети. А, ние?! Това е въпросът! Да кажем ли защо ни унищожиха индустрията след 10-ти ноември? За да премахнат конкурент от пазара, не заради някаква мъглява демокрация. Срутиха ни икономиката, защото страната изнасяше милиони бройки мотокари, селскостопански продукти, имаше патенти и лицензи за добри и нужни технологии. Единственото нужно нещо бе да се либерализира пазара постепенно.
  • 13 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    поредната руска партенака като цялата руска икономика:).сега може да го инсталират на атомен ледоразбивач и като фалират или потъне да замърсят целия северен ледовит океан както правят обикновеннос огромните си мегаломански и в краина сметка фалирали проекти,но ватниците се кефят,то тва им остана водка ,безплатно парно и атомните електроцентрали :)!

    Коментиран от #14

  • 14 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    Десииииии, хапчетата редовно че виж какви ги пишеш.Пази си жлъчката.