Last news in Fakti

20 Октомври, 2011 12:33 2 142 0

350 нови работни места се откриват в община Мадан

  • мадан-
  • работни места-
  • рудник върба

След осъществяването на една перфектна работна програма, се откриват около 350 нови работни места в община Мадан. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при откриването на рудник "Върба". Церемонията по случай възобновяването на добива от находището "Върба – Батанци" се състоя на 19 октомври, на която присъства и вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Възраждането на отрасъла в региона съвпадна и с деня на Св. Иван Рилски – покровител на миньорите.

Добивът в рудник "Върба" ще даде възможност на стотици специалисти да намерят отново своето призвание и ще допринесе за икономическата стабилност на общината. Според думите на министър Трайков природните богатства в цялата страна ще бъдат по-справедливо разпределяни, така че повечето от печалбите да остават в местата, където те се добиват. "Това е факт с промяната в Закона за подземните богатства от началото на тази година – 50% от това, което плащат концесионерите, остава в общините", допълни още министър Трайков.

Находището "Върба-Батанци" е разположено в Маданското рудно поле и обхваща части от землищата на град Мадан и село Върба. Увеличението на цените на металите на международните пазари и изчерпването на рудите в други находища, превръщат находището "Върба-Батанци" в атрактивен обект за добив. Концесията за добив на подземни богатства е спечелено от Обединени "Върба-Батанци" за срок от 30 години и е издадена от Единния орган за управление на подземните богатства към МИЕТ. Концесионната площ е 1307,2 декара, покриващи находището и прилежащи площи за осъществяване на дейността.

С възобновяването на добива и преработката на оловно-цинкова руда от находището ще се възродят традициите на България в отрасъла и компаниите ще имат възможност да продължават да го усъвършенстват и модернизират.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА