Last news in Fakti

23 Октомври, 2011 14:51 980 0

Трайков: Нов импулс на българо-египетските икономически отношения

  • египет-
  • трайчо трайков-
  • икономически отношения-
  • махмуд абдел ал-рахман ал саид еисса

Можем да дадем нов импулс на българо-египетските икономически отношения след "арабската пролет". Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който се срещна с Махмуд Абдел Ал-Рахман ал Саид Еисса - министър на промишлеността и външната търговия на арабска република Египет, съобщиха от Министерство на икономиката. Двамата разговаряха в Йордания, където министър Трайков участва в Световния икономически форум за Близкия изток и Северна Африка. Форумът бе открит от краля на Йордания Абдула ІІ. Присъстваха също президентът на Преходния национален съвет на Либия Мустафа Абдул-Джалил, премиерът на Катар шейх Хамад бин Ясим бин Ал-Тани, кралят на Испания Хуан Карлос и други официални лица.
В момента България е най-атрактивна като платформа за компании от трети страни, които искат да стъпят на европейския пазар, подчерта министър Трайков пред своя египетски колега. Двамата обсъдиха механизмите, чрез които българското правителство насърчава инвестиционния процес в страната. Ниските данъци, облекчените административни регулации и подобряващата се инфраструктура бяха изтъкнати от министър Трайков като основни предимства на България.
Перспективите за увеличаване на взаимния стокообмен между България и Египет също бяха сред основните теми на разговора. За първото шестмесечие на 2011 г. взаимната търговия се е увеличила с 40%, достигайки 120 млн. долара. Двамата министри се съгласиха, че няма пречки за завръщането на редица български стоки на египетския пазар. Сред тях са продуктите на електротехниката, селското стопанство и компонентите на автомобилостроенето.
В началото на следващата година в нашата страна ще се проведе 14-та сесия на смесената междуправителствена българо-египетска комисия, стана ясно още по време на срещата между двамата министри. Сесията ще бъде съпътствана от бизнес форум с участието на компании от областта на селското стопанство, инженеринга, промишлеността. Това също е една от възможностите за задълбочаване на взаимните връзки между двете държави и увеличаване на стокообмена между тях.
Двамата министри заявиха, че съществува потенциал взаимният туризъм да продължи възходящото си развитие, което беше прекъснато през тази година.
Двамата министри обсъдиха и перспективата за продължаване на транс-арабския газопровод до Турция. По този начин арабският газ ще получи достъп до европейския пазар, а за Европа това е фактор за диверсифициране на доставките.
В рамките на Световния икономически форум за Близкия изток и Северна Африка министър Трайков участва в закрити  сесии, посветени на промяната на енергийната ландшафтна инфраструктура и на  създаването на работни места. На сесиите присъстваха министри от региона и света, както и ръководители на глобални компании и международни организации. Министър Трайков сподели опита на България от един преход, който в много отношения е подобен на това, през което предстои да преминат и арабските страни. "Рецептата" за успех е балансът между либерализация и фокусирани активни мерки, изтъкна министър Трайков пред участниците във форума.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА