10 Ноември, 2016 12:03 1 870 1

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй“ работи с ново гориво

  • аец "козлодуй“-
  • гориво
Шести блок на АЕЦ "Козлодуй“ работи с ново гориво - 1

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй“ ще заработи днес с ново, подобрено руско гориво, съобщи пред БНР заместник-председателят на Агенцията за ядрено регулиране Борислав Станимиров.

Минал е пътят на лицензиране, цяла година са преглеждани документите, свързани с използване на това гориво. В момента активната зона на Шести блок е заредена със смесено гориво – ново и старо. Една четвърт от зоната е заредена с новото гориво, а останалите са от старото гориво, отбеляза Борислав Станимиров.

Преминаването към подобреното гориво ще завърши след четири години, а съвсем скоро Шести блок на АЕЦ "Козлодуй“ ще може да произвежда с около 40 мегавата на час повече ток, каза Станимиров в интервю за "Хоризонт“.

Бяха извършени всички технически дейности, които ще осигурят работата на блока на 104%. Нещо повече – ние вече сме изменили лиценза за експлоатация на Шести блок.

Очаква се Шести блок да бъде присъединен към енергийната система на страната тази вечер, съобщиха за "Хоризонт“ от Централното диспечерско управление.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    0 0 Отговор
    Е ся как ще фалира Русия като деси, конья, киро, стратокастрата и сие всеки месец плащат за електроенергия и с част от собствените си пари финансират икономиката на Путин.