Last news in Fakti

15 Ноември, 2016 03:15 1 595 0

Всеки втори търси работа повече от година

  • работа-
  • търси-
  • повече-
  • година
Всеки втори търси работа повече от година - 1
Снимка: Монитор

Всеки втори търси работа повече от година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие, цитирани от "Монитор".

Без препитание в края на септември са били 229 000 нашенци, 142 400 от които са „клиенти“ на бюрото по труда повече от година. Според експерти по подбор на персонала продължителността на търсенето на работа зависи от образованието на кадрите.

„Един кандидат с висше търси работа между 3 и 6 месеца. На този с основно му е нужно двойно повече време“, обясни специалистът по човешки ресурси Маргарита Николчева.

Според статистиката всеки втори търсещ реализация на пазара на труда е бил със средно образование. Един от трима е бил с основно или по-ниско образование, а 14% са били висшисти.

Експерти от Агенцията по заетостта твърдят, че не всички безработни реално търсят препитание. „Голяма част от трайно безработните реално не търсят работа, а просто стоят в статистиката“, признават от АЗ.

Данни на НСИ показват, че българите търсят препитание най-често чрез роднини и приятели. Над 168 000 нашенци са разчитали познати да ги насочат към конкретен работодател, докато 113 000 са търсили директна връзка с евентуалния си шеф. 1/3 от безработните са преглеждали обявите за работа, а двойно по-малко са се явили на конкурс.

От НСИ отчитат, че в периода юли – септември безработните у нас са намалели с над 50 000 спрямо предходното тримесечие. „Този спад се дължи главно на сезонната заетост, когато масово се наемат служители в сферата на туризма и селското стопанство“, заяви Николчева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА