Last news in Fakti

4 Ноември, 2011 11:01 1 309 0

Искаме от Русия повече разрешителни за превоз

  • тир-
  • tir-
  • русия
Искаме от Русия повече разрешителни за превоз - 1
Снимка: Архив/БГНЕС

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България Ивайло Московски предприема спешно пътуване н Казахстан, където в сряда ще се срещне с министъра на транспорта на Руската Федерация Игор Левитин, заради изчерпаните еднократни разрешителни за превоз на товари до Русия, съобщиха от министерството на транспорта и технологиите.

Срещата ще се проведе в гр. Астана, Казахстан в рамките на Осмата международна конференция "ТРАНСЕВРАЗИЯ 2011".

Ивайло Московски лично се ангажира да договори допълнителна квота от разрешителни, които българските превозвачи да ползват до края на годината.

Според двустранното споразумение между България и Русия, броят на еднократните разрешителни за превоз на товари между двете държави е 10 хил. на година. За 2011 г. България е договорила допълнителна квота от 2 хил. разрешителни, които също са изчерпани.

Според анализ на новото ръководство на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” квотата от 12 хил. разрешителни за 2011 г. е крайно недостатъчна и страната ни има нужда от още 2 хил. до края на годината, което налага спешната среща между министър Ивайло Московски и колегата му Игор Левитин.

Със заповед на изпълнителния директор на ИА „Автомобилна администрация” Валентин Божков е създадена работна група, която да анализира функционирането на системата за разпределение на еднократните разрешителни. Целта не е да се търсят единствено причините, защо не е договорена адекватна квота за товарите до Русия, но и да бъдат направени всички възможни действия за осигуряване на допълнителен контингент от разрешителни.

Въпреки че администрацията е предупредила превозвачите за изчерпване на квотата от разрешителни за Русия с писмо от 18 октомври 2011 г. и е посочила възможността тези превози да се извършват със СЕМТ разрешителни, все още редица превозвачи приемат заявки за товари и задействат ТИР карнети.

За следващата година България е договорила квота от 12 хил. еднократни разрешителни за превоз на товари. На срещата с руския министър на транспорта, министър Московски ще настоява за допълнително увеличаване на броя разрешителни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА