19 Март, 2017 10:17 707 0

Като цяло оптимистична седмица за Китайската борса

  • китай-
  • борса
Като цяло оптимистична седмица за Китайската борса - 1
Снимка: АП/БТА

За Китайската борса в Шанхай настоящата седмица (13-17 март) беше като цяло оптимистична - със седмичен ръст от 0,8%, се посочва в анализ на инвестиционен посредник „Капман“. През първите четири дни от периода Shanghai Stock Exchange (SSE) вървеше нагоре, но в петък регистрира спад. В понеделник и четвъртък (13 и 16 март) дневните повишения бяха с впечатляващите около 0,8% до 3269 на 16 март, което е най-високата стойност за месец назад. Във вторник и сряда нарастването на основният индекс Shanghai Composite (SSEC) беше с под 0,1%.

„Принос“ за ентусиазма на инвеститорите вероятно имат и оповестените на 14 март от китайската статистика данни за темпа на нарастване на обема на промишленото производство за януари на годишна база, чиято стойност от 6,3% надмина ръста за 2016 г. от 6%, смятат анализатори от ИП „Капман“.

В същото време, китайските финансови пазари обърнаха внимание на решението на ФЕД за вдигане на ОЛП с 0,25 процентни пункта (до 1%) и последвалата реакция на американските капиталови пазари на коментарите на Джанет Йелън.

В петък (17 март) обаче за решенията на инвеститорите в известна степен повлияха действията на Китайската народна банка (КНБ), която изтегли от финансовите пазари нето около 200 млрд. юана в резултат на седмични обратни репо сделки с търговските банки. Така SSEC регистрира най-големия си дневен спад от началото на годината - от почти 1%, и практически се върна на стойността си на затваряне в понеделник (3237).

Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Материалът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА