Last news in Fakti

30 Март, 2017 16:48 1 504 0

Индустрията, която генерира 220 млрд. USD

  • авиокомпания-
  • пазар-
  • оборот
Индустрията, която генерира 220 млрд. USD - 1
Снимка: М. Богданова ©

Близо 220 млрд. USD е бил брутният оборот в гражданската авиация в цял свят през 2016 г., сочат данните на Международната асоциация за въздушен транспорт IATA и годишния отчет на BSP (Billing Settlement Plan). В сметката са включени не само продажбите, реализирани от всички авиокомпании членки на IATA, но също така и някои допълнителни такси, върнати суми по неизползвани билети, глоби, поощрения към агенции и други. В данните не е включен растящия с бързи темпове дял на нискотарифните авиокомпании.

Точна статистика, отчитаща тяхното общо представяне в световен мащаб няма, но на много пазари те завземат все по-голям процент от трафика. „В САЩ, например, нискотарифните авиокомпании са представлявали 28% от вътрешния пазар през 2015 г. В Европа през същата година само най-големите два от общо 168 нискотарифни превозвача са заемали 22% от вътрешноконтиненталния трафик”, посочват от онлайн туристическа агенция eSky.

В България реализираният брутен оборот възлиза на 160.7 млн. USD. Продадени са 473 782 самолетни билета, а са възстановени суми по 22 606. Близо половината от общия пазарен дял се дължи на нискотарифните авиокомпании и се очаква той да нараства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА