29 Април, 2017 20:29 1 167 3

България на начело на ЕС по брой жени в IT сектора

  • it сектор-
  • жени-
  • ес
България на начело на ЕС по брой жени в IT сектора - 1
Снимка: Shutterstock

Делът на жените и момичетата в сектора "Информационни и комуникационни технологии" в България е двойно повече от средното в ЕС.

Добрата новина за страната ни идва от последните данни на Евростат за сектора и извода, че отново мъжете в IT сектора са много повече от жените, съобщи бТВ.

В Евросъюза почти милион и 500 хиляди души учат някоя от специалностите в тази сфера, но едва малко над 17% от тях са момичета. На дъното на класацията са Холандия, Люксембург и Словения. Най-много дами са се насочили към тези специалности в България, Белгия и Гърция.

Номер едно сме и сред специалистите, които според данните са почти 8 милиона в Европа.

У нас жените са близо 30%, при средно за страните от съюза 16 на сто.

В Топ 2 следват Румъния и Латвия, а в края на класацията са Угария, Словакия и Чехия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил Младенов

    0 1 Отговор
    Ами да, не сме примати от С.Арабия, където всяка жена има по закон мъж за настойник.
  • 2 Това хубаво ли е или лошо

    1 0 Отговор
    Най-голям процент жени означава също и най-малък процент мъже :)
  • 3 Morgoth

    2 0 Отговор
    До скоро правеха такива статистики само за висшият мениджмънт, но вече IT-то стана много високо платено, та и там се появиха. Интересно ще видим ли такава статистика за работниците в мините или друга тежка, ниско платена или ниско престижна професия. Не ми отговаряйте - въпроса е риторичен :)