Last news in Fakti

2 Юни, 2017 16:08 1 346 3

Близо 31% от българите има основни дигитални умения

  • интернет-
  • българи-
  • умения
Близо 31% от българите има основни дигитални умения - 1

Само 31% от българите имат основни дигитални умения, в селските райони няма достъп до 3G и 4G мрежа.

В рамките на ЕС 40% от работниците не разполагат с умения в областта на цифровите технологии. Това заяви евродепутатът от левицата Момчил Неков, според който е належащо придобиването на дигитални умения да залегне в националните учебни програми.

Той посочи, че при изготвянето на стратегия за цифровизацията, трябва да се има предвид, че в Европа всяка година има недостиг на около 180 000 IТ специалисти, докато в същото време стотици млади хора са без работа и перспектива за развитие. „Европейският съюз се нуждае повече от всякога от интегрирана стратегия за промишлена цифровизация. Не трябва да пренебрегваме факта,че тя ще има непосредствено въздействие, както върху образователната, така и върху социалната сфера“. Това отбеляза Неков при обсъждането на доклада „Цифровизацията на европейската промишленост“ по време на пленарното заседание в Брюксел.

Според българския евродепутат „социалното измерение на цифровизацията на промишлеността също не трябва да се пренебрегва. Новите технологии носят нови възможности за гражданите, но същевременно с това предполагат и загуба на работни места и съответно на социална сигурност. ЕС трябва да бъде преди всичко социално отговорен и да осигурява закрила за всички, ако не иска да изгуби доверието на своите граждани.“България е в дъното на ЕС по цифровизация на икономиката и по специалисти с цифрови умения. Само 31% от българите притежават основни дигитални умения и едва 6% от българските малки и средни предприятия продават онлайн в страната и 3% в чужбина.

Момчил Неков заяви подкрепата си и за амбициозния план на Еврокомисията за осигуряване на свръхбърз интернет в началните и средните училища, университетите и библиотеките до 2025 г. „Вярвам, че това ще подобри начина, по който учениците и студентите усвояват учебния материал, както и методите на преподаване. Намирам за притеснителна обаче огромната разлика между държавите в Съюза по отношение на достъпа до високоскоростен интернет. Още по-тежка е ситуацията в селските и отдалечените райони, където масово няма достъп до 3G и 4G. Това още повече задълбочава пропастта между града и селото“ допълни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БайМанаф

    0 2 Отговор
    Бивша девойка пише писмо на Майкрософт: - Вече две години ползвам Windows 98 и още нито веднъж не ми е увиснал.. като на мъжа ми! Отговорете ми моля, къде бъркам!? Как мога да променя нещата - Windows да увисва а на мъжът ми не?!
  • 3 незнайко

    1 0 Отговор
    За да учиш и станеш компютърен специалист-програмист, трябва да имаш достатъчно мозък и знания. Не си мислете, че само с учене се постига това. Таланта е във всяка прафесия !