Last news in Fakti

5 Юли, 2017 13:44 6 819 19

Заводите у нас привличат кадри от Европа

  • завод-
  • условия на труд-
  • привилегии-
  • заплата
Заводите у нас привличат кадри от Европа - 1

Умението да сътвориш с ръцете си нещо , което хората ще използват, или да видиш труда си, като част от голямо съоръжение е присъщо само за работещите в производство.

Действителност:

По данни на Zaplata.bg, през последните 6 месеца в България са публикувани общо 5959 обяви в сектор производство, въпреки това специалистите по подбор на персонал отчитат слаб интерес на кандидати в този сектор.

„Причината е, че масово младите хора не са запознати с добрите условия и естество на труд в нашите заводи“- единодушни са г-н Кавръков от АК Магнит АД и Силвия Максимова от МЕЛЕКСИС БЪЛГАРИЯ ЕООД.

На работещите се предлагат осигурен транспорт, ваучери за храна, заплата над средната, допълнително застраховка - здравна и Живот, това са само малка част от привилегиите.

„От години предлагаме безплатен обяд на всички работници в нашия завод“, споделя HR специалистът

г-жа Ирена Димитрова от ЕЛХИМ-ИСКРА АД, гр. Пазарджик.

Кандидати от други населени места пък получават подкрепа в намиране на квартира, както и намиране на работа на партньора и установяване на цялото семейство, информира ни г-н Витанов от АК Електрик, гр. Радомир.

Проблеми:

Липсата на държавна политика в областта на професионалното образование, отдавна е наложило практиката сами HR специалистите да организират срещи с директорите на областните училища, за да запознаят учениците с възможностите за развитие, съобщиха за нас, г-жа Цветелина Ценова от Палфингер Продукционстехник България ЕООД и г-жа Даниела Савова от Техно Акташ АД и г-жа Зорница Стоилова от Клер Д ЕООД

Експерите също са категорични за лошата комуникация между бизнеса и Бюрата по труда, като пример посочват, че изпратените кандидати от районните БТ, не отговарят на предварителните изисквания -“Това е взаимно губене на време“, казва г-жа Зорница Стоилова от Клер Д ЕООД.

Иниациативи:

В отговор на тези различния, масово се е наложила практиката на собствена обучителна програма, която гарантира работа на всички завършили курс в даден завод.

„По този начин си гарантираме, че новите кадри притежават основните знания и умения, нужни за производството ни.“, поясни г-жа Анна Маркова от София Мед АД

С друга добра практика ни запозна Никол Георгиева, HR Специалист в Лем България - участие и представяне на компании на кариерни форуми пред български студенти в Германия и Англия

“Привличането на такива кадри за нас е много важно, защото младите хора трябва да са информирани за добрите условия на труд, които има в собствената им родина и най-хубавото е, че постигаме успех.“


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лаик

    10 1 Отговор
    Ти да видиш.Средната заплата беше 1070 , ако не се лъжа . Къде това почвам с жената веднага .
  • 2 дсадс

    12 2 Отговор
    хахахахахахахахахахахахххахахахаха
  • 3 Ей Палячовци

    15 4 Отговор
    Май заплата над МИНИМАЛНАТА Искате да Кажете ......
  • 4 Ежко

    11 2 Отговор
    Не им вярвам. По-скоро ще повярвам да дежурния съвецки трол, че положението е много зле и като тошовото време друго няма.
  • 5 някой си

    11 8 Отговор
    Приятелката ми започва в такъв завод. Наистина условията са добри за нашия стандарт. Осигурен транспорт, над 900лв НЕТНА заплата, ваучери за храна. Безплатни напитки по време на работа и доста други бонуси. Осигуровка на нетната заплата. Който е здраво стъпил на земята и разсъждава ще се съгласи, че условията за неквалифициран труд са доста добри. Моля такива, които ще ми пишат, че парите са малко и в Европа взимали 2-3пъти повече да си спестят писането. Всички знаем за какво става въпрос...
  • 6 някой си

    13 9 Отговор
    Държа да допълня, че става въпрос за стартово възнаграждение, което ще търпи прогрес във времето. И за не толкова просветените ще вметна, че брутната й заплата с осигуряване на около 1000лв. вече възлиза на над 1400лв. Сега, може да си закупите билет за Емирство Германия, да се хванете в някой завод за крупните 1300евра чисти и да се хвалите на баба и дядо как взимате 2600лв.
    Айде много здраве на мрънкалниците!

    Коментиран от #17

  • 7 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    6 5 Отговор
    - Такива заводи ще се откриват все повече! Все пак 1500 лв не са 3000 Э! Предприемачите не са глупави хора!

    Коментиран от #8

  • 8 незнайко

    8 5 Отговор

    До коментар #7 от "ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ":

    Няма нужда от такова сравнение. Никой общ, неквалифициран работник в Германия не получава 3000 евро ! Колко българи работещи в Германия получават купони за храна ? МАЙ НЯМА ТАКИВА !
  • 9 СОЦИАЛИЗЪМ

    9 2 Отговор
    Мисля че четиридесет и пет години стигат . . .и още двадесет и осем - девет отгоре. . . Защо ли не вярвам на мноого добре познатите и завоалирани измами ?
  • 10 Нахуйник

    21 0 Отговор
    Странно . заглавие "Заводите у нас привличат кадри от Европа" т.е европейците се чупят да идват у нас да се блъскат за 450 евро.
    Ах, ах, ах неграмна българска журналистика. Заглавието не отговаря на съдържанието.
  • 11 непознат

    10 3 Отговор
    Стига сте лъгали,кажете колко давате,от къде привличате хора?За 400 евра и африканец няма да работи ,пишете глупости кой западняк ще работи за400-500 евра,моля ви лъжете като раздрани.

    Коментиран от #12

  • 12 някой си

    2 7 Отговор

    До коментар #11 от "непознат":

    Хората са имали предвид, че връщат наши кадри, които учат в чужди училища. И не си мисли, че те ще работят този -неквалифицирания труд за 1000лв. На тях им се предлагат високи ръководни позиции с доста по-високо заплащане. Не е лошо първо да прочетеш, а след това да си ръсиш глупостите.
    И пак още малко допълнително инфо, за който го интересува. Към бонусите се добавят и някакви суми за лекарства. Отделно след като направиш 1година стаж във фирмата, те ти дават възможност да учиш и да се издигаш йерархично във нея, като ти увеличават заплатата спрямо длъжността и ти заплащат и самото обучение.
  • 13 Гого

    12 4 Отговор
    За малко да се разплача ама от смях значи Ханс от Германия ще захвърли работата си за 3 хиляди евра за да дойде у нас да бачка за около 300 евро. Това граничи с научната фантастика и мокрите сънища на нашите робовладетели в близките 100 години нямам как да се случи даже и бежанците не искат да бачкат във България това е реалността.

    Коментиран от #16

  • 14 Гост

    7 1 Отговор
    Заплата над средната ? за страната като цало или за бранша и то по региони?! Не ми се вярва. И само да кажа, в европа заплатите на работарите не са никак ниски. Познавам няколко човека от няколко завода , които взимат трикратна средна заплата (и това не е Германия ил и някоя друга западна страна)
  • 15 Пламен

    5 1 Отговор
    В Плевен мои приятели работят за 500лв. и това е висока заплата за града.
  • 16 кофти

    1 4 Отговор

    До коментар #13 от "Гого":

    Е заради такива същества като теб, няма да ни се оправи страната. Ти направи ли си труда да прочетеш защо заглавието е такова или директно почна да др.скаш? И искам да ми покажеш Ханс, дето взимал 3000евро, па макар и това да няма нищо общо с темата...
  • 17 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "някой си":

    а приятелката ти какво точно работи? Би ли споделил ? ;)
  • 18 непознат

    3 0 Отговор
    Обръщам се към( някой си)кой ще завърши в чужбина и ще дойде тук да работи бе смешко,че тук ще им е поголяма заплатата от чужбина ли,не бъди смешен който напусне България никой не се връща и с право.И аз съм с више да ме вземат мен, ще поискам 3000 лв.заплата,мислиш ли че някой ще плати такава заплата.
  • 19 Тихомир

    2 0 Отговор
    Абе господа работил съм в ;Елхим искра: 16 години .Това е акумулаторен завод в Пазарджик.За една безплатна храна и за 500 лева заплата ще влезете там.Госпожа Ирена да влезне в цеха да види как е а не да приказва щуротии.