29 Септември, 2017 11:27 1 681 2

Нагласите, които работодателите трябва да променят

  • интервю-
  • работа-
  • специалист
Нагласите, които работодателите трябва да променят - 1
Снимка: Shutterstock

Запознайте се с Доля Първанова, която е поредният участник в проекта „Кандидатите споделят“ на Human Capital Store. Въпреки че Доля има 22 години трудов стаж, понастоящем тя изпитва затруднения да си намери стабилна работа в дългосрочен план. Според нея, основните причини са, че работодателите често подбират служителите си спрямо външността им, а не според уменията и качествата, които притежават. Освен това става ясно, че компаниите рядко приветстват кандидати с малки деца. Налага се схващането, че майки със семейни отговорности не биха били достатъчно отдадени на служебните си задължения. Доля смята, че тези нагласи трябва да се променят, защото както работодателите, така и потенциалните служители са губещи в настоящата ситуация. Разбира се, размерът на възнаграждението и социалното осигуряване също трябва да отговарят на стандарта на живот и законовите изисквания в страната.

HSC: Защо търсите нова работа?

Доля: Защото търся стабилна, сигурна, постоянна и лоялна работа. Не губя надежда и се надявам да намеря такъв работодател.

HSC: Какво правите, за да намерите нова работа?

Доля: Търся по обяви, пускам CV-та, не отказвам интервюта.

HSC: Какви източници ползвате, за да намерите подходящи за Вас свободни работни места?

Доля: Интернет.

HSC: Разкажете за случай, който според Вас е пример за добра практика при процеса на подбор.

Доля: Кандидатствах за една позиция и интервюто протече кратко, точно и ясно. Работата се състоеше в набор на текст на английски език. Те диктуват на български, а ти пишеш на английски. След това правиш една таблица в Ексел според ежедневната работа в компанията и готово. Така те виждат бързина, точност и възможности в кандидата.

HSC: Кой метод, използван в процеса на подбор, според Вас е най-ефективен?

Доля: Практическият. Ако искате човек с английски език, следва да си пуснете обявата на английски; ако искате с арабски език, пуснете си обявата на арабски. Едно интервю отнема между 30-60 мин., така че ако отделите 15 минути за практика, ще спестите много повече време за търсене на кадри.

HSC: Разкажете за случай, който според Вас е пример за лоша практика при процеса на подбор.

Доля: Аз съм с малко дете на 2 г. и 10 месеца и съм студентка задочно обучение. Много често, да не кажа в почти 80% от случаите, когато работодателят чуе това, ми отговаря: „О, това е голям проблем“. Уважаеми работодатели, наистина ли мислите, че човек с отговорности към семейството няма да е отговорен към работата си? Наистина ли мислите, че човек с опит, който търси сигурност и постоянство, е ненадежден работник? Наскоро напуснах фирма, защото на интервюто обещаха едно, а се получи съвсем друго. Уважаеми работодатели, ако вие не сте коректни със служителите си, как искате те да бъдат коректни с вас?

HSC: Кой метод, използван в процеса на подбор, според Вас е най-неефективен?

Доля: Когато се подбират кадри по външния вид, а не по качествата. Всички гледат как е на запад и в чужбина, но там обръщат внимание на това колко неща можеш, колко опит имаш, колко си „дялано камъче“ и дали се развиваш.

HSC: Какво е важно за Вас, за да приемете дадено предложение?

Доля: Честност и лоялност от самото начало и реална заплата на база стандарта на живот в България. Също така реални осигуровки (но това много трудно се намира).

HSC: Какви източници ползвате, за да намерите информация за бъдещ работодател?

Доля: Интернет и рекламата „от уста на уста“.

HSC: Има ли нещо, което съм пропуснала да Ви попитам, а е важно да се знае?

Доля: Нека работодателите не подценяват майките с малки деца! На нас ни е трудно да си намерим работа, но не сме некадърни и безотговорни!

HSC: Какво е Вашето послание към тези, които ще прочетат това интервю?

Доля: Към тези, които кандидатстват за работа: Хора, не подценявайте качествата си и си търсете правата! А към тези, които предлагат работа: Не се оплаквайте от липса на кадри, защото вие ги избирате по външен вид, а не по кадърност. Гледате как е на запад, но там избират кадри според КПД-то, а не по черупката.

HSC: Какви са препоръките Ви към проекта „Кандидатите споделят”?

Доля: Проектът да има повече гласност, за да стигне до повече кандидати и работодатели.

Мнение за бивш, настоящ или бъдещ работодател може да споделите на
otkrito.bg


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патриот

    4 1 Отговор
    Важно е кандидатът да знае почти два перфектно-говорими езика, да е лоялен към фирмата каквото и да става; да го задоволява заплата от 600лв, като може да достигне и 700; да е до 23 години и над 10 години трудов стаж в областта; да е готов да работи за без пари и да се самоосигурява; работно време време 6 дена седмично по 10-12 часа да не го затруднява; отпуски? толкова много недели годишно не са ли му достатъчни?
  • 2 Гого

    3 0 Отговор
    У нас работодателите ако така можем да ги наречем искат някой да им бачка 7 дни седмично и да е на разположение по всяко време и за 500-600 лева месечно а накрая за благодарност за робският труд ти удрят някоя глобичка че им се виждат заплатите големи. Толкова са жалки нашите работодатели че чак щели да внасят работна ръка от вън на тази планета няма по нископлатени от Българите може би от Марс чакат Илон Мъск да им внесе Марсианци!